La situació de la covid es manté estable però amb petites pujades d'alguns indicadors epidemiològics. Així, el ràpid descens de les dades que es va viure a Catalunya ja no es produeix i algunes xifres tornen a incrementar-se, però ho fan de manera molt lenta i poc preocupant. Amb tot, n'hi ha d'altres que segueixen una evolució positiva: els contagis diaris es mantenen per sota de 600, l'Rt baixa i els hospitals es continuen buidant de pacients covid. 

En aquestes últimes hores, la incidència acumulada a 14 ha tornat a superar els 50 casos per 100.000 habitants que marca Sanitat com al límit al risc baix per covid. Així, Catalunya torna a entrar en risc mitjà, tot i que per només unes dècimes. Concretament, la incidència acumulada està fixada als 50,49 casos, incrementant-se en dos punts respecte a ahir, quan era de 48,48 casos. Comparant-ho amb la setmana passada, l'augment és de més de 5 punts. Cal veure com evoluciona aquesta dada, que és un dels indicadors més importants per veure l'evolució de la pandèmia. Per altra banda, la incidència acumulada a 7 dies és de 25,29 casos. 

Menys de 90 a les UCI 

Els hospitals continuen buidant-se a poc a poc de pacients covid, en un procés lent però constant. Ara mateix, hi ha 316 pacients als centres catalans, 9 menys que ahir. Aquesta és una davallada de les més significatives d'aquest mes d'octubre i els hospitals s'encaminen així cap a l'objectiu de reduir per sota de 300 els ingressats de covid.  Les UCI continuen per sota de 100 i avui també per sota de 90. Segons les últimes dades del departament de Salut, a Catalunya hi ha 88 pacients a les unitats de cures intensives per coronavirus.

 Com la incidència, avui el risc de rebrot ha arribat als 50 punts, una xifra que no s'assolia des del passat 10 d'octubre. Durant aquestes setmanes s'han anat produint diverses petites pujades i baixades de l'indicador, però no s'havia arribat a aquesta xifra. Caldrà doncs, estar atents si aquesta dada continua amb el seu lent augment, avui de 2 punts, o pel contrari es torna a situar per sota. 

Menys de 600 contagis

Per altra banda, les dades revelen que l'RT o índex de contagi es continua reduint molt lentament. Avui concretament passa de l'1,03 a l’1,02, tan sols una dècima menys que ahir. D'aquesta manera cada 100 persones en contagien 102. Les autoritats sanitàries es fixen en aquest indicador i apunten que cal tenir-lo per sota d'1 per mantenir controlada la transmissió de la covid. Aquesta és una dada que presenta petites fluctuacions durant les últimes setmanes a Catalunya, però des del passat 19 d’octubre que es manté per sobre d’aquesta xifra. Si continua amb aquest ritme de baixada, durant el pont de Tots Sants es pot tornar a situar per sota d’1. 

Pel que fa als nous contagis per coronavirus, la xifra total de positius des de l'inici de la pandèmia és d’1.003.765. Salut ha notificat 591 nous casos en les últimes 24 hores. D'aquesta manera, com ha anat succeint tota la setmana, els contagis es mantenen per sota de 600, a diferència de la setmana passada quan solien superar aquesta xifra. Concretament, dissabte passat Salut va notificar-ne 661, fet que demostra que els contagis no creixen. 

En relació amb el nombre de morts per coronavirus, la xifra total oficial des del març del 2020 arriba a les 24.016 víctimes mortals. Durant aquesta setmana, s'han superat els 24.000 morts. 

143.216 terceres dosis 

Pel que fa a la vacunació, aquesta continua a un ritme lent, però no es deixen de posar primeres dosis. Concretament, ara mateix hi ha 5.979.779 persones amb la primera vacuna,  3.090 en les últimes 24 hores.  Ja han rebut la segona dosi de la 5.142.816 persones (3.154 en les últimes 24 hores) i un total de 5.876.299 persones ja tenen la pauta completa de vacunació. 

Per altra banda, el que sí que avança a bon ritme és la tercera dosi per la població major de 70 anys, que es va començar a inocular el passat dilluns coincidint amb el començament de la campanya de vacunació contra la grip. Ja hi ha 143.216 persones amb aquesta vacuna addicional, ahir eren 128.728.

A la imatge principal, una infermera prepara una vacuna contra la covid / Efe