El sistema sanitari es tornarà a tensionar “si no es frena”. Així ho ha alertat el coordinador de la unitat de Covid a l’Hospital del Mar, Robert Güerri, degut a la tendència actual a l’alça de contagis, i que aquests són pacients aguts. 

En declaracions a Catalunya Ràdio, ha constatat que els ingressos pugen “de manera progressiva i significativa” i que han reaparegut les pneumònies greus, també en gent jove.

Ha explicat que en aquesta "segona onada" inicialment el perfil dels ingressats era el de gent més jove que en la primera onada i més lleus. "Però això comença a no ser veritat", ha apuntat. Güerri ha fet una crida a la "conscienciació individual" i a evitar les conductes de risc, així com a que hi hagi "els màxims mitjans possibles" per poder rastrejar els contagis.

Des de l'hospital del Mar admeten que sabien que hi hauria rebrots però "no que fos tan aviat". Per aturar la transmissió, avisen, "cal evitar les conductes de risc i no esperar que ens ho digui la conselleria". 

El Ministeri de Sanitat reconeix una "segona onada"

El Ministeri de Sanitat ha advertit aquest divendres que Espanya pot trobar-se en una segona onada. Actualment es troben 281 rebrots actius de coronavirus, 57 més que el dia anterior.

L'OMS considera que Espanya ha reaccionat bé

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha considerat avui que pot ser necessari tancar per un temps limitat i en àrees específiques els locals d'oci nocturns si es comprova que el coronavirus s'està transmetent en aquests espais. "Cal estar segurs que quan es decideix tancar alguna cosa es tracta d'una mesura temporal i que s'aplica a la regió geogràfica més petita possible. Tots volem evitar les grans mesures de confinament altra vegada; esperem no haver de veure això de nou", ha dit la responsable tècnica de la gestió de la pandemia de OMS, María Von Kerkhove.

EFE OMS
L'OMS creu que pot ser necessari tancar locals nocturns davant rebrots. Foto: EFE

El director d'Emergències Sanitàries de l'OMS, Mike Ryan, ha explicat que els països que han sortit de períodes de confinament "experimentaran casos i rebrots, i en aquesta situació Espanya i altres països han reaccionat ràpid i bé". Ryan ha apuntat sobre Espanya: "La incidència de la malaltia és estable però haurem de veure encara alguns d'aquests grups de transmissió de virus en cert nombre de països".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat