El cap de la planta de coronavirus de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, José Luis Morales Ruill, ha explicat aquest dilluns les mesures d'emergència que està prenent el centre davant el gran augment de nous casos de Covid-19 a la regió. En concret, l'hospital de referència del Segrià ha hagut de duplicar els llits disponibles per als infectats en els últims dies i ha habilitat una nova planta. Per tot plegat, el metge ha fet una crida a la "responsabilitat".

La trentena de nous llits que ja s'han habilitat, explica, de moment estan "bastant buits", cosa que dona al personal sanitari un marge de maniobra per no sobrecarregar la primera planta. Actualment, entre aquestes dues plantes hi ha 26 persones ingressades i 5 a l'UCI, per la qual cosa "els metges, ara per ara, poden treballar bé".

Morales ha percebut una lleu millora en la simptomatologia dels pacients d'aquesta setmana en comparació amb els de la passada, però diu ser conscient que això pot canviar "en qualsevol moment". Així mateix, el doctor ha volgut destacar el desplegament d'una sèrie de "teràpies avançades" en planta que permet que els pacients una mica més greus puguin evitar l'ingrés a 'UCI que, sovint, "genera un estrès que no sempre els beneficia". És per això que també s'ha reforçat la unitat de cures intermèdies que ja es va posar en marxa durant el pic de la pandèmia de març i que "va donar bons resultats".

Amb relació a un augment de pacients més lleus amb comparació amb el pic de coronavirus de la passada primavera, el metge assegura que "en planta no s'ha notat tant com en urgències o en l'atenció primària, ja que si un pacient arriba a ingressar, és que la seva simptomatologia ja és una mica greu". Precisament, Morales ha destacat el paper primordial que desenvolupa l'atenció primària aquestes setmanes amb la realització de proves PCR, les quals serveixen per "preveure com serà l'evolució dels casos durant les properes setmanes".

"Segons el nombre de PCR positives que es detecten, podem anar veient quines necessitats tindrem a l'hospital els propers dies i això ens fa estar molt més preparats que fa uns mesos. Ara tenim més avantatge", ha afirmat el doctor.

Finalment, ha advertit que les vacances del personal sanitari de l'hospital "es respectaran a mort perquè la gent necessita descansar", a la qual cosa ha afegit que han fet "una reorganització interna perquè es noti al menys possible". Tot i això, celebra l'arribada de tot aquell personal sanitari de fora del Segrià que vulgui reforçar els professionals lleidatans, tot i que, segons la seva opinió, "el sector que més ho necessita ara és el de la infermeria i, especialment, en l'atenció primària".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat