Un equip de l'Hospital de Bellvitge ha portat a terme per primera vegada a Espanya una tècnica quirúrgica pionera que permet extirpar tumors de pàncrees que fins ara es consideraven majoritàriament inoperables. La intervenció la va fer el 5 de març un equip mèdic encapçalat pel responsable del Servei de Cirurgia General i Digestiva del centre hospitalari, el doctor Juli Busquets. El pacient, un home de 45 anys amb un tumor de pàncrees complex que afectava diverses venes va marxar a casa al setè dia de la intervenció, sense complicacions postoperatòries. L'estudi del tumor va confirmar que l'extirpació va ser completa.

La tècnica, una recessió de càncer de cap de pàncrees amb by-pass venós intraoperatori, consisteix a fer un by-pass entre la vena que recull sang de l'intestí i la vena cava. Això permet que la sang pugui continuar circulant mentre dura l'extirpació del tumor i s'evita que els intestins i el fetge pateixin. Aquest procediment és eficaç en casos molt concrets en què cal extirpar un tumor de pàncrees enganxat a ramificacions venoses o arterials i que no es pot extreure sense seccionar-les. Aquests són els coneguts com a càncer de pàncrees localment avançat i, fins ara, la majoria eren considerats inoperables.

El doctor Busquets es va preparar per executar aquesta tècnica al costat de la doctora Elena Rangelova, del Sahlgrenska University Hospital de Göteborg, Suècia, referent en aquesta cirurgia. El pacient era un home de 45 anys que patia un tumor de pàncrees que afectava les venes ileals, jejunal i esplènica, així com altres ramificacions venoses col·laterals. La cirurgia va transcórrer sense incidències i va permetre operar-lo sense necessitat d'una transfusió de sang. El pacient va romandre 94 minuts amb el by-pass funcionant. Un cop extirpat el tumor, es va reprendre el flux sanguini habitual.

Bellvitge reconstrucció tumor en tres dimensions Cella Medical Solutions
Reconstrucció 3D del tumor operat / Cella Medical Solutions
Membres de l'equip quirúrgic hospital bellvitge
L'equip mèdic de l'Hospital de Bellvitge que ha efectuat l'operació / Foto cedida

Una reconstrucció en tres dimensions

L'operació va ser possible gràcies a l'elaboració prèvia d'un model de planificació quirúrgica avançada en tres dimensions, a càrrec de Cella Medical Solutions. Aquest model va reproduir amb precisió la forma i la posició del tumor i dels òrgans i estructures vasculars afectades. El cirurgià el va poder utilitzar per estudiar prèviament la situació del tumor i decidir quina era la millor estratègia quirúrgica a seguir. Van participar també en la cirurgia la doctora Montserrat Mallol, del Servei d'Anestesiologia i Reanimació, i la doctora Elena Iborra, cap del Servei d'Angiologia i Cirurgia Vascular.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!