Un home de 33 anys de Hong Kong és la primera persona al món que s'ha reinfectat de Covid-19, segons informen investigadors de la Universitat de Hong Kong. El pacient ha donat positiu per coronavirus després de tornar d'un viatge a Espanya, però l'home ja s'havia infectat a l'abril i havia estat donat d'alta després, assenyala la televisió pública local RTHK.

Segons les autoritats sanitàries de la ciutat, en un primer moment es va pensar que l'home podria ser un "portador persistent" del coronavirus, és a dir, que mantenia el virus en el seu organisme des del primer contagi. Tot i això, els investigadors de la Universitat de Hong Kong asseguren que les seqüències genètiques de les soques de virus que va contraure l'home a l'abril i a l'agost són "clarament diferents".

Males notícies per a la immunitat contra el virus

Aquest descobriment podria suposar un revés per als que basen la seva estratègia contra la pandèmia en la suposada immunitat obtinguda després de passar la malaltia. "Molts creuen que els pacients recuperats de la Covid-19 tenen immunitat contra les reinfeccions pel fet que la majoria van desenvolupar una resposta basada en anticossos neutralitzants en sèrum", apunta l'estudi de la Universitat de Hong Kong. Els investigadors recorden que "hi ha proves que alguns pacients tenen nivells decreixents d'anticossos passats uns pocs mesos".

Segons els experts, "la SARS-CoV-2 podria persistir entre la població humana, com és el cas d'altres coronavirus humans comuns associats als refredats, fins i tot malgrat que els pacients hagin aconseguit immunitat a través d'una infecció natural". Aquest estudi de la universitat hongkonguesa ha estat acceptat pel diari mèdic Clinical Infectious Diseases, publicat per la universitat britànica d'Oxford.

Mesures de seguretat per als pacients Covid curats

A mitjans juliol, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va mostrar la seva esperança que els recuperats de la Covid-19 mantinguessin cert grau d'immunitat durant diversos mesos. Segons va recordar llavors la cap de Departament de Malalties Emergents de la institució, Maria van Kerkhove, "en altres coronavirus com el MERS o la SARS, la immunitat es va allargar uns dotze mesos o fins i tot una mica més". No obstant això, tot i que els contagiats desenvolupen una resposta immune, encara es desconeix com de sòlida és aquesta o la seva durada.

Per tant, recomanen que els pacients recuperats de la Covid-19 segueixin portant mascaretes i respectant la distància social. Així mateix, l'absència d'una immunitat natural duradora implicaria que els recuperats de la malaltia no evitarien sotmetre a la vacunació tota vegada que una vacuna eficaç sigui descoberta: "Ja que la immunitat podria ser poc duradora (...), s'hauria de considerar també la vacunació per a aquells que han passat per un episodi d'infecció".