Viròlegs d'Holanda i Bèlgica han informat aquest dimarts de la detecció en aquests països dels dos primers casos de reinfeccions de coronavirus a Europa, i, han alertat amb prudència, que es podrien confirmar els pitjors presagis sobre els baixos nivells de protecció immunològica que oferiria un primer contagi. Durant aquests mesos de pandèmia, molts pacients que s'havien recuperat de la Covid-19 continuaven donant positiu en el SARS-CoV-2 durant setmanes després de deixar de tenir els símptomes de la malaltia, el que va portar als científics a dubtar de si el que es detectava eren rastres del virus que encara circulaven pel cos o un nou contagi.

Però la confirmació genètica que existeixen casos de reinfecció recorda, segons els científics, que no s'ha d'assumir que les persones que s'hagin recuperat una vegada de la Covid-19 siguin ara immunes a la malaltia, sinó que -igual que la resta- han de respectar les regles de distanciaments social, utilitzar màscara i ser vacunades quan s'aconsegueixi desenvolupar una vacuna, ha detallat EFE.

EuropaPress sanitari PCR madrid coronavirus

Una infermera analitza un PCR en Madrid / Europa Press

Una xifra molt baixa

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) assumeix que les reinfeccions de les que es parla "representen una xifra molt, però molt baixa", i ha subratllat que encara es necessita "entendre el que això significa en termes d'immunitat". La portaveu d'aquesta organització, Margaret Harris, ha explicat que aquesta immunitat és diferent a la que produeixen les vacunes, que provoquen "un estímul immunitari molt precís" i més potent.

El pacient holandès és un ancià amb un sistema immunològic feble, que ja va superar la Covid-19 fa mesos, però que va tornar a patir símptomes que van obligar a sotmetre'l a noves proves PCR, que van confirmar un nou positiu, amb una versió de SARS-CoV-2 que mostra una certa variació al seu material genètic, el seu ARN (àcid ribonucleic), respecte de la primera vegada que havia emmalaltit. Segons va explicar la viròloga Marion Koopmans, assessora del Govern holandès i de l'OMS, totes les infeccions de coronavirus "tenen una empremta o codi genètic diferent" i, per confirmar que un pacient s'ha tornat realment a encomanar s'ha de demostrar que l'ARN és diferent del de la primera vegada, com es va confirmar en el cas de l'ancià holandès.

El cas belga es tracta d'una dona de 50 anys resident en Lovaina, a qui li va ser diagnosticat el coronavirus fa tres mesos, però va tornar a donar positiu del virus aquest, després d'haver superat la malaltia amb símptomes lleus la primera vegada. "S'han detectat prou diferències (entre un contagi i un altre) com per parlar d'un tipus diferent, d'un segon contagi," va declarar el viròleg belga Marc van Ranst a la televisió pública flamenca VRT, després de dos exàmens genètics del virus a la pacient. A ulls de Van Ranst, la certificació de casos de reinfecció "no és bona notícia", ja que el seu equip, d'acord amb l'evolució del virus, "hauria esperat que el temps entre dues infeccions hagués estat més llarg".

Amb aquests dos ja són tres els casos documentats al món, després que ahir en sortís a la llum un altre a Hong Kong. Es tracta d'un home de 33 anys que va donar positius després d'un viatge a Espanya i quatre mesos després d'haver superat la Covid-19. En la primera vegada, a l'abril, va mostrar pocs símptomes i molt lleus, però en la segona era totalment asimptomàtic i va donar positiu a la seva tornada a la Xina des d'un viatge a Espanya.

Després d'una investigació duta a terme per la Universitat de Hong Kong, els científics van aconseguir confirmar que el material genètic del virus que portava aquest jove era diferent del detectat aquest mes d'agost. Això va permetre confirmar amb certesa, i per primera vegada des de març, que es tractava d'una reinfecció amb un nou tipus  de coronavirus en la mateixa persona, el que podria significar -de confirmar-se en un grup més gran de persones- que el SARS-CoV-2 es comporta, en la seva circulació, com els virus que provoquen el refredat comú.