El coronavirus va arribar sense avisar i va agafar a tothom desprevingut. La Comissió Europea no vol més ensurts i ha posat en marxa la creació d'una agència de salut que estarà en marxa a partir del 2022. Amb l'arribada de la pandèmia, Europa es va quedar sense materials de protecció i a ningú li agrada quedar-se enrere. L'anunci no és nou perquè, tal com recorda El Independiente, la mateixa presidenta de la CE, Úrsula Von Der Leyen, va anunciar tot just fa un any la creació d'una autoritat europea que podria gestionar emergències sanitàries com la pandèmia del coronavirus, ara que se sap que en vindran més, encara són més les ganes de tenir un ens que pugui gestionar situacions de caos i emergències sanitàries. 

Finalment, HERA (per les seves sigles en anglès, European Health Emergency Preparedness and Response Authority que seria Agència per a la reacció a emergències sanitàries) serà l'encarregada de dur a terme aquest tipus d'accions. Entre els objectius principals rau assegurar que els països membres tenen material suficient per fer front a futures amenaces sanitàries. "HERA és el bloc que faltava a la UE de la Salut i serà el primer punt de resposta contra les emergències sanitàries", ha explicat Margaritis Schinas, vicepresident de la Comissió Europea i recull el mateix digital.

Com serà HERA

L'ens comptarà amb un pressupost de 6.000 milions d'euros i la capacitat de mobilitzar fins a 50.000 euros fins al 2027 d'altres programes o dels estats. "HERA es posa en marxa per a reforçar la capacitat d'Europa per a prevenir, detectar i respondre a amenaces sanitàries globals, assegurant el desenvolupament, fabricació, disponibilitat i equitat en la distribució de productes sanitaris i fàrmacs clau" ha explicat aquest dijous Von Der Leyen. 

Per altra banda, un dels objectius és que l'HERA, l'EMA (Agència Europea del Medicament) i l'ECDC (Centre Europeu de Control de Malalties) treballin de la mà. Ara bé, hi ha cert risc que es puguin solapar competències. En aquest sentit. HERA planteja que tindrà anticipació, visió de futur i centrada en l'avaluació d'amenaces i previsió. 

Així, l'EMA estarà més centrada en la feina científica, és a dir, seguretat, eficàcia i qualitat dels medicaments. 

Declarar pandèmies

A més, el Parlament Europeu ha aprovat ampliar considerablement l'ECDC i dotar-la de més persona. A més, la UE espera poder declarar per si mateixa una situació de pandèmia, sense esperar que ho faci l'Organització Mundial de Salut (OMS), que s'ha percebut com a massa lenta durant la gestió de la pandèmia del coronavirus des d'Europa, segons constata el portal alemany Deutsche Welle

 

 

Imatge principal: membres del personal sanitari preparen tests de detecció del coronavirus / Efe