La Covid-19 és una nova malaltia de la qual s'ha hagut d'anar aprenent a mesura que passaven els mesos, adaptant-nos segons l'experiència adquirida. Algunes persones han romàs asimptomàtiques mentre que d'altres han desenvolupat símptomes, més o menys greus.

També amb el temps s'han pogut comprovar les conseqüències a curt i llarg termini de patir el virus, ja que hi ha pacients que han tingut problemes cardíacs, respiratoris, renals, ictus, trombes i un llarg etcètera. Per a aquells que l'han passat i encara es continuen recuperant, tornar a normalitat es pot convertir en tot un repte en diferents àmbits, entre ells seguir uns hàbits de vida saludables i fer exercici, perquè... quan és segur tornar a fer-ho i en quines condicions?

Dona amb máscara de flors

Dona amb màscara de flors

L'Institut de Medicina Esportiva de l'Hospital Special Surgery (HSS) de la ciutat de Nova York, davant del gran nombre de casos que hi ha hagut a la ciutat nord-americana, ha publicat una guia amb pautes i consideracions per fer exercici després de patir la Covid-19 de forma lleu o moderada. En ella es recullen una sèrie de recomanacions per a les persones que han patit des de símptomes musculoesquelètics fins a gastrointestinals, passant pels que no han patit cap conseqüència malgrat haver contret la malaltia.

Els experts que han participat en aquesta guia reconeixen que existeixen encara moltes incògnites sobre la malaltia, que es van descobrint a poc a poc segons va avançant la pandèmia. Així i tot, recomanen continuar fent activitat física i se centren en diversos aspectes:

>Per a les persones que han patit problemes en la coagulació, recomanen començar amb exercicis de baixa intensitat i un comportament menys sedentari que reduirà els riscos.

>Per als que han tingut problemes respiratoris com a pneumònia, se'ls recomana que descansin durant almenys una setmana després que els símptomes desapareguin, tornant gradualment a l'activitat física fent èmfasi en controlar la seva respiració.

>Per a aquells que han patit problemes cardíacs, la recomanació és descansar durant aproximadament 2 a 3 setmanes després que els símptomes desapareguin, mentre que aquells que tenen miocarditis o inflamació del cor n'han d'esperar fins a 3 a 6 mesos abans tornar a algun tipus de règim d'exercici.

>Els que han tingut efectes gastrointestinals com vòmits, nàusees, diarrea, pèrdua de gana, han de controlar la seva ingesta de líquids i calories mentre milloren els seus patrons de condicionament físic.

>Els que han tingut dolors articulars i musculars també haurien d'adoptar una retorn gradual a l'exercici abans de tornar als seus entrenaments anteriors al Covid-19.

Bicicleta

Bicicleta

>Finalment, aquelles persones que no han tingut símptomes, poden tornar a l'activitat física al 50 per cent de la seva intensitat habitual. Això sí, sempre fent atenció a possibles símptomes sobtats que puguin aparèixer i sense realitzar un gran esforç físic fins que no passin unes quantes setmanes.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat