Turisme, Grècia i tot obert. En aquest context, el país ha batut aquest dimarts el rècord de contagis de coronavirus en un sol dia des que va començar la pandèmia. Segons dades oficials, s'han registrat un total de 4.608 casos mentre la pressió sobre el sistema sanitari davant els casos de la variant delta que cada vegada representen un percentatge més alt. A més, també s'està alentint la campanya de vacunació. 

La zona amb una major concentració de nous contagis ha estat la regió d'Àtica, amb 1.096, seguida per Salònica, la segona ciutat del país, amb 402, i l'illa de Creta, amb 344 contagis. En aquesta última, però, cal esmentar que hi ha en vigor el toc de queda i altres mesures per intentar reduir la propagació del virus. 

Tot i estar en plena temporada turística, d'aquests 4.608 contagis, només 23 són viatgers sotmesos a proves en entrar al país. Segons les dades de l'Organització Nacional de Salut Pública (EODY), i que recull Efe, es basen en 121.881 tests PCR i d'antígens. En les últimes 24 hores, han mort 32 persones i han augmentat als 326 els ingressos a les UCI.

La vacunació avança molt lentament

Amb perspectiva, lluny queden els dies on semblava que Grècia arribaria a la immunitat de grup aquest estiu. En part, les vacances estivals no han ajudat a la campanya de vacunació, però tampoc la reticència de la població durant les últimes setmanes. 

El ministre de Sanitat, Vassilis Kikilias, ha dit i recull Efe, que cal administrar, com a mínim, un milió de dosis per parlar d'immunitat de grup. De moment, només el 56,77% dels grecs ha rebut, com a mínim, una dosi de la vacuna contra el coronavirus. 

Un percentatge que està per sota del conjunt de la Unió Europea, que se situa en el 60,42%. Espanya ocupa el tercer lloc, amb el 76%, amb dades del 22 d'agost del portal Our World in Data, just per darrere de Portugal (81%) i Malta (80%). 

Limitacions i noves mesures

El ministre també ha anunciat aquest dilluns la limitació a partir de la segona quinzena de setembre de l'accés a la restauració i oci als vacunats o als que hagin passat la covid en els últims sis mesos. Un fet que ja havia entrat en vigor durant el mes de juliol, quan van obrir aquests locals que estaven tancats.

Ara bé, la pressió per aprofitar la campanya estival, principal motor de l'economia del país, ha fet que aquestes mesures hagin quedat en si els restaurants o bars les apliquen o no, fet que ha comportat que al país s'estigui vivint un estiu gairebé normal. 

Per altra banda, també han esmentat que posaran punt final a les proves gratuïtes per a les persones no vacunades per intentar incentivar a la vacunació i evitar pics d'infeccions provocades per la variant delta del coronavirus, segons ha informat Reuters. Aquestes noves mesures, però, entraran en vigor el 13 de setembre i no obligaran a vacunar-se, malgrat que imposarà el fet que les persones no vacunades s'hagin de fer proves una o dues vegades per setmana, segons la feina que desenvolupin. 

A Grècia, el preu fixat d'un test d'antígens és d'uns 10 euros, segons destaca la mateixa agència. Una quantitat significativa tenint en compte que el salari mitjà del país és d'uns 1.161 euros.

 

 

Imatge principal: lluna plena a Nafplio, a Grècia / Efe