Des que la setmana passada el Govern va tornar a implementar el confinament comarcal, des de territoris com el Pirineu o el sud de Tarragona han reclamat que aquest s'ampliï a regions veïnes, ja que, sovint, requereixen serveis que estan en comarques properes. Davant aquesta petició, l'executiu contempla ampliar la mobilitat a vegueries o regions sanitàries. D'altra banda, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha demanat que el confinament sigui metropolità per evitar les aglomeracions que s'han produït en aquesta ciutat durant la primera etapa que va regir el confinament comarcal, del 8 de febrer fins a mitjans de març.  

Ara bé, la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha matisat que aquesta decisió es prendrà quan hi hagi més coneixement de l'impacte de la mobilitat de la Setmana Santa en l'evolució de la pandèmia. "Hem d'anar veient com evolucionen les dades al llarg de la setmana", ha remarcat Budó, en la roda de premsa posterior al Consell Executiu. També, ha advertit que el Govern ha de consensuar amb el Procicat les tres opcions que tenen sobre la taula. 

Cada vegueria o regió sanitària inclou diverses comarques, per la qual cosa s'ampliarien les àrees de mobilitat en les quals es poden desplaçar els ciutadans. En el cas de les vegueries, Catalunya quedaria distribuïda en les següents vuit territoris.

  1. Àmbit Metropolità per Barcelona: Vallès Oriental, Vallès Occidental, Barcelonès, Maresme i Baix Llobregat.
  2. Comarques gironines: Alt Empordà, Baix Empordà, la Garrotxa, Gironès, Pla de l'Estany, la Selva i Ripollès
  3. Penedès:  l'Anoia, Alt Penedès, Garraf i Baix Penedès.
  4. Lleida: les Garrigues, Noguera, Segarra, Segrià, Pla d'Urgell i Urgell
  5. Camp de Tarragona: Tarragonès, Alt Camp, Baix Camp,  Conca de Barberà i el Priorat
  6. Terres de l'Ebre: Baix Ebre, Montsià, Ribera d'Ebre i Terra Alta
  7. Alt Pirineu: Cerdanya, l'Alta Ribagorça, l'Alt Urgell, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i la Vall d'Aran.
  8. Central: Bages, Berguedà, Moianès, Solsonès i Osona.

Salconduit cultural

Una altra de les opcions que també analitzarà el Govern és la petició del sector cultural que existeixi un salconduit cultural per desplaçar-se a indrets que queden fora de la comarca per assistir a espectacles. Amb tot, com en l'altre cas, Budó també ha insistit que aquesta decisió es prendrà acord a les dades epidemiològiques de la Covid que, de moment, van a l'alça. 

Concert Orquestra Simfònica Cor Liceu Orfeó Català - ACNUn concert de l'Orquestra Simfònica Cor Liceu Orfeó Català / ACN

Segons les darreres dades del Departament de Salut, publicades aquest dimarts, el risc de rebrot ha pujat un total de 47 punts i assoleix els 304 punts. Quan aquest indicador supera els 200 punts, se situa en el nivell de risc més elevat, segons un protocol de les autoritats sanitàries. També ha augmentat l'Rt o índex de contagi, que es troba en 1,19 punts, mentre que es recomana que estigui per sota d'1. Els pacients d'UCI pugen, dels 515 als 518, tres més que ahir. I ja se superen els 500 ingressos, una dada a la qual no s'arribava des del 8 de març. En concret, segons l'informe del Ministeri de Sanitat d'aquest dilluns, els pacients amb Covid ocupen el 39,74% dels llits disponibles de les UCI.