El coronavirus ha provocat un impacte a tots els nivells, també en la vigilància epidemiològica dels virus respiratoris que hi ha a Catalunya. De fet, la secretaria de Salut Pública, Carmen Cabezas, així ho ha esmentat. "Avui presentem un sistema que intenta aprendre de tot el que ha passat. ". En aquest context, Salut ha presentat aquest divendres el nou Sistema de Vigilància d'Infeccions de Catalunya (SIVIC), que inclou les funcions de vigilància epidemiològica de la grip, la covid i d'altres virus respiratoris.

A principis d'any, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ja va anunciar la seva intenció de gestionar la pandèmia de la covid com es gestiona la grip, a partir de la primavera. De fet, ara les dades de la covid surten dues vegades a la setmana, dimarts i divendres. I l'última mesura de la pandèmia que encara era vigent, la mascareta, també serà a història a partir del dia 20. A les escoles i centres educatius ho farà un dia abans, just al tornar de les vacances de Setmana Santa.

Com funcionarà?

Ja no serà per temporades com fins ara. El SIVIC funcionarà permanentment al llarg de l'any amb una mostra de "centres sentinella" escollits per la seva representativitat del conjunt de la població. En aquest sentit, si fins ara es prenien 110 mostres sentinella ara, passarien a ser 400. Així, si la cobertura era fins ara 0,9%, passarà a ser del 9%.

salut

procediment sentinella

Captura Salut

Seran 33 centres d'atenció primària i 10 hospitals en els quals es farà un seguiment en temps real de les infeccions respiratòries agudes per detectar-ne les tendències, possibles onades, i poder alertar el sistema sanitari en el seu conjunt si cal. Per tant, es passa de la idea d'una sola persona prenent mostres a equips. Les dades es faran públiques i s'integraran als registres espanyols i de la Unió Europea per poder avaluar l'impacte assistencial.

En aquest sentit, han explicat que les mostres es recolliran en dilluns i dimarts per poder processar bé les dades que es donaran a final de setmana. Cabezas ha explicat que l'inici del rodatge de SIVIC ha començat aquesta setmana i que durant tot el mes d'abril estarà en proves. 

El procediment

Durant la roda de premsa de presentació, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha detallat que primer els CAP i hospitals recolliran mostres que es portaran al laboratori. Posteriorment, se separaran els casos més greus i se'n farà una seqüenciació genòmica. Finalment, es posaran les dades a una xarxa d'intel·ligència epidemiològica. 

Com s'ha arribat fins aquí?

El SIVIC i tots els engranatges que el formen no han sorgit de la nit al dia. En els últims 10 anys s'han planificat diferents sistemes dins el marc del pla d'informació de les infeccions respiratòries agudes a Catalunya (PIDIRAC) de l'Agència de Salut Pública. Que, de fet, el PIDIRAC no és altra cosa que el sistema pioner d'informació d'activitat de virus grupals i altres virus respiratoris. 

antecendents salut

Captura Salut

 

Imatge principal: personal científic, analitza mostres / Unsplash