El primer ministre francès, Jean Castex, ha anunciat l'obligatorietat de teletreballar 3 dies a la setmana a partir d'ara a causa de la nova onada de coronavirus amb la variant òmicron, que al seu entendre coexisteix amb la delta. Castex ha recomanat que els qui puguin teletreballin 4 dies a la setmana, i només ha exclòs d'aquesta norma les feines que per la seva naturalesa siguin incompatibles amb la mesura, que s'aplicarà durant tres setmanes.

El primer ministre francès ha comparegut aquest vespre en roda de premsa, per anunciar les noves mesures que ha pres el govern. I entre aquestes també ha citat la prohibició de beure i menjar en cinemes i teatres, i també en els transports -inclosos els de llarg recorregut-, per evitar que la gent es tregui la mascareta. Igualment a partir del 3 de gener, després del Cap d'Any, quedarà prohibida la consumició dempeus en cafès i restaurants. Tampoc es permetran els concerts amb la gent dreta.

No al confinament de Cap d'Any

 

En canvi, Castex ha anunciat que no es preveu cap toc de queda per a Cap d'Any. Això sí ha recordat que durant 3 setmanes les grans concentracions de persones, i amb mesures, només seran permeses per a 2.000 persones en un interior, i 5.000 a l'exterior. 

També ha descartat l'obligatorietat de la mascareta al carrer a tot el país, i l'ha limitada als centres de la ciutat. L'escola, en canvi, obrirà normalment el 3 de gener, com és habitual a França després de les vacances nadalenques.

"Davant d'una situació especialment tensa, la vacunació continua sent el centre de la nostra estratègia. Perquè redueix la transmissió i ofereix protecció contra les evolucions greus", ha explicat el primer ministre. Ha anunciat en aquest sentit que es reduirà el temps entre la segona i la tercera dosi de 4 a 3 mesos, a partir del dimarts 28 de desembre.

Carnet de vacunació

 

Castex també ha apuntat que l'actual passi sanitari es transformarà en un carnet de vacunació, a partir del dissabte 15 de gener, i que per a això es tramitarà una llei que l'Assemblea francesa haurà de votar. Igualment enduriran les sancions per falsificació dels passis.

L'obligatorietat que hi ha a França de demanar el QR de les vacunes abans de consumir a bars i restaurants estava tenint problemes greus, i topava amb una forta oposició ciutadana.

Des de fa setmanes alguns carrers de París s'omplen al migdia i a la tarda, no pas amb botellots, sinó amb persones que menjaven tranquil·lament a terra, fent el seu pícnic particular. Hi havia famílies senceres. Aquesta actitud s'ha interpretat com un desafiament al passaport de vacunes del coronavirus, i afecta negativament l'ocupació de bars i restaurants.

El passaport sanitari ja era obligatori per accedir a discoteques i a grans esdeveniments socials o esportius amb més de 1.000 assistents. També s’exigeix per assistir a llocs culturals que rebin més de 50 persones.