L'Índia ha reportat més de 8.800 casos del mortal "fong negre" que s'estén com una nova epidèmia al país, segons recull la BBC Mundo. Fa unes setmanes, els metges van alertar d'una sèrie de casos vinculats amb la mucormicosi o "fong negre" entre pacients que ja s'han recuperat del coronavirus o que estan en procés. 

Els metges asseguren que hi ha una relació amb els esteroides que fan servir per tractar el coronavirus i que els diabètics tenen un risc més alt de patir mucormicosi. Segons recull el mateix portal, els metges que tracten els pacients han constatat que els símptomes acostumen a aparèixer entre 12 i 18 dies després que el malalt es recuperi del coronavirus. 

Els estats de Gujarat i Mahārāṣhṭra són els que acumulen més de la meitat dels casos. En altres 15 estats se n'han comptabilitzat entre 800 i 900. Després de l'augment dels casos, el govern ha demanat a 29 estats que declarin la malaltia com a epidèmia. 

Els pavellons que s'han obert en diferents punts del país per poder acollir als pacients s'estan omplint ràpidament, segons han constatat els metges. Més del 80% dels malalts necessiten ser operats immediatament, segons ha dit a la BBC el doctor VP Pandey, director mèdic de l'hospital públic Maharaja Yeshwantrao. 

Així, tal com va explicar, l'hospital ha habilitat 11 pavellons amb un total de 200 llits pels pacients del "fong negre". "Aquest augment de pacients era totalment inesperat", ha comentat. "Abans veiem un o dos casos l'any".

Què és la mucormicosi? 

La mucormicosi és una infecció molt rara provocada per l'exposició a fongs de la família dels mucorals, que es troben normalment a terra, en plantes, en fems i fruites i verdures en estat de descomposició. La perillositat del fong es concentra sobretot en persones diabètiques o greument immunodeprimides, pacients amb càncer o persones amb VIH. 

Quina és la connexió amb el coronavirus?

Els metges creuen que la mucormicosi, que té una taxa de mortalitat general del 50%, pot estar desencadenada per l'ús esteroides, un tractament que salva la vida en pacients afectats per la Covid que es troben en estat crític. Els esteroides redueixen la inflamació als pulmons causada pel coronavirus i sembla que podrien ajudar a frenar alguns danys que poden tenir lloc quan el sistema immunitari s'accelera per combatre el virus. 

Com a contrapunt també reuneixen la immunitat i augmenten els nivells de sucre a la sang, tant de pacients diabètics o no diabètics que puguin haver-se infectat. I és precisament aquesta disminució de la immunitat que podria provocar els casos de mucormicosi.

 

 

Imatge principal: cèl·lules (lila) infectades pel SARS-CoV-2 (blau). Imatge ampliada / Flickr Niaid