El passat mes de juliol passat les farmàcies van poder començar a vendre tests d'autodiagnòstic, és a dir, antígens o anticossos, contra el coronavirus sense recepta. Aquest divendres s'ha sabut que més de 2.000 persones ja s’han fet un test d’antígens ràpid (TAR) supervisat a les oficines de farmàcia. La nova modalitat ha permès detectar, en 5 dies, a més de 50 contagiats, un servei adreçat a persones asimptomàtiques i que no són contactes estrets. Aquestes són les primeres dades de la nova prova diagnòstica que 1.300 oficines de farmàcia ofereixen des de finals del mes passat, que s'han conegut aquest divendres.

El circuit, acordat entre el Departament de Salut i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC), determina que la prova, a diferència dels tests que l’usuari s’emporta a casa per autodiagnosticar-se, té validesa clínica, ja que la persona que l’adquireix es pren les mostres davant del personal de farmàcia i aquest confirma el resultat.

D'aquesta manera, l’informe, sigui positiu o negatiu, queda registrat a la història clínica del pacient, documentació que l’usuari pot accedir des de La Meva Salut. Malgrat tot, cal anar alerta. Aquest tipus de test no està aprovat per la Unió Europea (UE) per generar el certificat covid digital de la UE, per tant, no serveix si l'objectiu final és la de viatjar a l'estranger.

TAR supervisats

Una de les altres singularitats dels TAR supervisats és que permeten que Salut activi tot l’engranatge de detecció i seguiment de positius. En aquests casos, la persona rep un SMS per accedir a l’eina de rastreig ContacteCovid.cat, on podrà gestionar la baixa laboral i reportar els seus contactes estrets, segons ha explicat el mateix Departament a través d'un comunicat.

L’usuari també pot decidir emportar-se la prova a casa, els anomenats TAR no supervisats, però el resultat no queda registrat al sistema. Si surt positiu, és molt important que faci l'aïllament per aturar la cadena de transmissió.

Les farmàcies també estan realitzant proves de detecció de covid sota prescripció i finançades pel Departament de Salut, destaca la mateixa nota. El personal de farmàcia no dispensa aquesta prova, sinó que la rep per part de Salut per poder executar el cribratge. Actualment s’estan realitzant a persones que treballen o participen en activitats del lleure educatiu d’estiu, i està previst fer aquest cribratge s’allargui fins al 12 de setembre, quan comença el curs escolar. Tot i això, la pandèmia no és estàtica, i per tant, la població diana pot ampliar-se o canviar.

Quins tests puc trobar a les farmàcies?

D'aquesta manera, doncs, a les farmàcies s'hi poden trobar tres tipus de tests ràpids:

  • TAR finançat en el marc d'una campanya de Salut Pública: per cribratges a lleure. Amb validesa clínica i es registra a la històrica clínica de la persona i permet obtenir el Certificat Covid digital de la UE. És gratuït.
  • TAR d'autodiagnòstic supervisat: amb validesa clínica, es registra a la històrica clínica de la persona i no està autoritzat per la UE per obtenir el Certificat Covid digital de la UE. L'usuari agafa la mostra amb la supervisió del personal de farmàcia. El cost és a càrrec del ciutadà.
  • TAR d'autodiagnòstic: per fer a casa i sense validesa clínica. No es registra a la històrica clínica de la persona. El cost és a càrrec de l'usuari.

Venda de tests a les farmàcies

La mesura havia estat reclamada i desitjada per a molts. Precisament per aquest motiu, Catalunya, Aragó, Canàries, Cantàbria, Galícia, La Rioja, Múrcia i Navarra s'han sumat al pla dels farmacèutics per coordinar-se en el registre i notificació de dades de les persones que comprin un test autodiagnòstic de coronavirus als seus establiments. 

Quan el Ministeri de Sanitat va autoritzar-ne la venda, aquestes van oferir amb l'objectiu d'assegurar, no només que la persona pren adequadament la mostra sinó una correcta traçabilitat dels resultats, que els ciutadans es poguessin fer aquests tests a les seves oficines amb la seva supervisió. Posteriorment, serien els farmacèutics els que, prèvia autorització de l'usuari, comuniquin els resultats a Salut Pública.

Els acords subscrits entre farmàcies i autoritats sanitàries de les diferents autonomies varien en el seu contingut i en les funcions atribuïdes a aquests professionals. Malgrat tot, sí que coincideixen en un objectiu: assegurar la traçabilitat dels resultats. Sobretot, quan aquests són positius per poder frenar la propagació del virus, segons ha assegurat el Consell General de Col·legis Oficials de Farmacèutics i recull Efe.  

 

 

Imatge principal: tests d'antígens que es poden adquirir en una farmàcia / Montse Giralt