La medicina creu que la malaltia del fetge gras es convertirà en la principal causa dels trasplantaments de fetge. Ara, un nou estudi que s'ha dut a terme en ratolins ha descobert que l'extracte d'estèvia pot millorar els signes d'aquesta malaltia.

La malaltia del fetge gras, o esteatosi hepàtica no alcohòlica, provoca que el fetge en tingui més del 5% del seu volum ocupat per greix. Actualment no existeix una cura com a tal per a aquest patiment, que pot arribar a provocar cirrosi i càncer de fetge.

Encara que la causa exacta de la malaltia del fetge gras encara no està del tot clara, els factors de risc inclouen l'obesitat i l'alt consum de sucre. L'afecció s'està tornant cada vegada més comuna en els nens, en el cas dels quals els metges es refereixen a ella com a malaltia pediàtrica del fetge gras no alcohòlic.

Caixa|Capsa estèvia

Investigadors de l'Hospital de Nens de Los Angeles, a Califòrnia, han dirigit un nou estudi en ratolins per veure si reemplaçar el sucre amb edulcorants podria ajudar a combatre la malaltia. Les troballes s'han publicat a la revista Scientific Reports. Van descobrir que l'extracte d'estèvia, un edulcorant no calòric 200 vegades més dolç que el sucre, pot reduir els marcadors de malaltia del fetge gras.

Se sap que el consum excessiu de sucre danya el fetge, per la qual cosa és probable que reduir el consum de sucre, o reemplaçar el sucre amb edulcorants, redueixi el risc de desenvolupar malaltia hepàtica. Tanmateix, aquest és el primer estudi que investiga si els edulcorants sense calories podrien millorar els signes de l'afecció.

L'estudi

Els investigadors van analitzar dos tipus d'edulcorants: la sucralosa, un edulcorant artificial, i l'estèvia, que es produeix naturalment i s'extreu de la planta d'estèvia. Ambdós són utilitzats en una gran varietat d'aliments i begudes.

L'equip va substituir el sucre per qualsevol dels edulcorants en les dietes dels ratolins que tenien un model preclínic de malaltia del fetge gras. Els investigadors després van comparar els efectes.

Encara que la sucralosa va tenir alguns efectes beneficiosos sobre el pàncrees, els investigadors no van trobar beneficis per al fetge, d'acord amb els seus marcadors triats de salut hepàtica. Els resultats van mostrar que l'estèvia va reduir els nivells de glucosa i va millorar la sensibilitat a la insulina als ratolins, la qual cosa indica que el compost ajuda amb la regulació del sucre a la sang.

L'estèvia també va millorar diversos marcadors de malaltia del fetge gras, inclosos els nivells generals de greix i cicatrització al fetge. Significativament, aquests efectes van ser independents dels canvis en el pes.

Estèvia planta edulcorant

L'estudi continua encara amb un assaig clínic ja en marxa per avaluar els efectes de l'edulcorant en pacients a l'hospital. Les troballes ajudaran a determinar si l'estèvia podria contribuir al tractament de la malaltia del fetge gras en adolescents.

Es necessiten urgentment nous tractaments per a la malaltia del fetge gras, que és en camí de convertir-se en la raó principal dels trasplantaments de fetge. L'extracte d'estèvia podria representar un important enfocament futur per al tractament, que, actualment, implica principalment modificacions en l'estil de vida.