Un dels grans dubtes sobre la vacunació ha estat des del començament què han de fer sobre les dones embarassades o amb possibilitat d'estar-ho i les que estan en període de lactància. Davant d'aquesta situació, l'Organització Col·legial d'Infermeria ha elaborat una infografia i un vídeo animat, en col·laboració amb l'Associació Nacional d'Infermeria i Vacunes per resoldre tots els dubtes que plantegen sobre la vacunació davant la Covid-19.

"En un primer moment les embarassades van quedar excloses de la vacunació davant la Covid-19, perquè no hi havia estudis científics que l'avalessin. Tanmateix, amb el pas del temps i l'avanç de l'evidència científica, el primer que hem de tenir clar és que les vacunes d'ARN missatger, que són les que s'han analitzat en aquest col·lectiu, són segures i eficaces també per a les dones embarassades, per la qual cosa infermeres i matrones han de recomanar la vacunació a les pacients en les seves consultes, tant en l'embaràs com en la lactància", destaca Florentí Pérez Raya, president del Consell General d'Infermeria.

 

Referent a això José Antonio Forcada, president de l'Associació Infermeria i Vacunes (ANENVAC) recorda que amb aquesta vacuna "estem protegint la dona dels riscos derivats d'infectar-se per coronavirus durant l'embaràs, evitant així que es converteixi en un embaràs de risc. Si s'encomana durant la gestació té més risc de desenvolupar una Covid-19 greu, però també de part prematur, preeclàmpsia i trombes", subratlla.

De fet, Montserrat Angulo, vocal matrona del CGE, recorda que "sobretot si està en el tercer trimestre, l'evidència científica ens diu que hi ha més risc que el nadó arribi abans de temps, que tingui un part preterme. Si ella es vacuna passarà immunitat al seu nadó, amb la qual cosa en el naixement estarà protegit davant la Covid-19. Per això, el que s'està recomanant és la vacunació".

En la infografia es cobreixen tots els aspectes relacionats amb la vacunació per a dones en edat fèrtil, tant abans de l'embaràs, com en la lactància o en cas de tractaments de fertilitat. Així, "segons l'última evidència disponible, el que sabem és que no és necessari ni posposar cap mena de tractament de fertilitat o de fecundació in vitro, ni esperar cap temps per buscar l'embaràs. La vacuna ni causa infertilitat ni augmenta el risc d'avortament espontani. L'única precaució és evitar la vacunació tres dies abans i després de sotmetre's a una recuperació d'ovòcits, transferència d'embrions o inseminació, però per poder vigilar millor els possibles efectes secundaris del tractament, no perquè suposi cap problema amb la vacunació", subratlla Angulo.

Tampoc no suposa cap mena d'inconvenient amb la lactància, més aviat al contrari, ja que "a través de la llet materna, la immunitat que adquireix la mare es transmet al nadó", destaca la vocal matrona del CGE.

Al final, l'última decisió serà de la mare, però en cas de dubte recomanen que valori amb la seva matrona o amb el professional sanitari de referència que controli el seu embaràs, el seu nivell de risc a l'exposició, ja que no és el mateix estar teletreballant que atenent el públic, així com els riscos de contreure la malaltia tant per a la mare com per al nadó, així com els beneficis que ja es coneixen de la vacunació i l'evidència creixent de la seguretat de la vacuna en l'embaràs.