Fer exercicis de lògica matemàtica ―com ara els sudokus o els nonogrames― és molt beneficiós per al cervell a partir dels 50 anys. Fins al punt que les persones que els practiquen amb freqüència mantenen una funció cerebral equivalent a la dels individus que tenen deu anys menys.

Així ha quedat de manifest en un estudi publicat a la revista Journal of Geriatric Psychiatry, que s'afegeix a l'evidència d'altres investigacions que ja havien arribat a la conclusió dels beneficis que aporten aquest tipus d'exercicis mentals.

Les persones que els practiquen amb freqüència mantenen una funció cerebral equivalent a la dels individus que tenen deu anys menys

crucigrames - Pixabay

A l'estudi ―denominat PROTECT― no es valora com poden incidir a llarg termini o si poden ajudar a prevenir el deteriorament cognitiu. Però sí que s'ha observat que en els més de 19.100 participants d'entre 50 i 93 anys, els que realitzaven aquests exercicis més d'una vegada al dia presentaven millors resultats en les proves per mesurar l'atenció, la memòria i el raonament.

En concret, els investigadors apunten que aquestes persones van tenir un rendiment cognitiu superior en 10 proves bàsiques en comparació amb els altres. Per exemple, en les proves de memòria a curt termini, els que feien sudokus i mots encreuats tenien una funció cerebral equivalent a vuit anys menys. "Les millores són particularment clares i significatives en la velocitat i precisió del seu rendiment", expliquen els experts, que, una vegada finalitzat aquest estudi, volen fer un seguiment amb els participants a llarg termini, per continuar comprovant la seva acció i si tenen alguna relació en la prevenció de la demència.

Una altra manera de mantenir el cervell jove, segons ha demostrat la ciència, és mantenir una alimentació saludable i prevenir l'obesitat, perquè se sap que aquesta malaltia altera el funcionament neuronal i la funció cognitiva. També se sap que aprendre un idioma nou o tocar un instrument mantenen actiu el cervell, igual com fer exercici físic de forma habitual ―amb una hora quatre dies a la setmana és suficient―. Dormir entre 6 i 8 hores diàries, ficar-se al llit aviat i aixecar-se aviat i tenir una vida social activa i relacionar-se amb altres persones són altres de les claus a seguir, segons els experts.

En els últims anys, a causa de l'augment de l'esperança de vida, s'estan realitzant molts estudis sobre com mantenir el cervell jove, amb l'objectiu que alhora de viure més, s'incrementi la qualitat de vida i arribem a la vellesa en les millors condicions possibles, amb el que això suposa, també, d'estalvi per als sistemes de salut públics.