Els experts ho tenen clar, les mascaretes són un dels elements imprescindibles a l'hora de frenar la transmissió de la COVID-19. Des de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR) es recomana a la població general el seu ús, inclosos nens i aquells qui pateixen malalties respiratòries.

Existeix una sèrie d'excepcions, però només per a aquells que tinguin alguna discapacitat, un trastorn del comportament, malaltia mental o problema de salut que faci incompatible la seva utilització. En aquest cas, existeixen regulacions específiques que gestionen Comunitats Autònomes des del final de l'estat d'alarma.

Noia amb màscara

Només hi ha quatre excepcions a l'ús de la mascareta: alguna discapacitat, un trastorn del comportament, malaltia mental o problema de salut

El cert és que també hi ha certa confusió sobre si les persones amb malalties respiratòries poden estar exemptes de dur-la. Des de la SEPAR apunten que en aquests casos també és important portar-la perquè aquestes persones componen un grup de risc i són susceptibles de desenvolupar formes de la COVID-19 greus. Només es consideraran de manera conjunta –entre el pacient i el professional sanitari– aquelles excepcions que justifiquin no portar la màscara per un deteriorament important de funció respiratòria. Però en aquests casos la recomanació és que aquestes persones no vagin a cap lloc considerat de risc ni s'exposin a cap situació que pugui ser potencialment perillosa.

Qüestió a part són les activitats en les quals les màscares no són exigibles (com la ingesta de begudes i aliments, la pràctica de l'esport o anar a  la platja o la piscina), però aquests supòsits també estan previstos i regulats per les diferents normes autonòmiques. En el cas dels nens, totes les comunitats han regulat que aquesta sigui obligatòria en menors a partir dels 6 anys, a excepció de Navarra, que estableix que sigui obligatòria a partir dels 12 anys.

Des de la SEPAR insisteixen a seguir aquestes recomanacions i asseguren que les notícies sobre les conseqüències negatives de l'ús de les màscares per a la salut respiratòria de la població són falses i no existeixen estudis científics que demostrin tals perjudicis. Per tant, el seu ús per part de la població general és la millor opció per evitar el contagi de la COVID-19, juntament amb altres mesures preventives que han estat detallades en altres ocasions i que inclouen la distància física interpersonal, el rentat de mans freqüent i evitar els espais tancats o oberts molt freqüentats.

Màscares blaves

Les notícies sobre les contraindicacions de l'ús general de les mascaretes són falses

Pel que fa al tipus de mascaretes, es recomanen les quirúrgiques, les de tela, les FFP1 i FFP2 perquè contribueixen a evitar una propagació més important del coronavirus. Les úniques que han estat objecte de polèmica i l'ús de les quals s'ha demanat que s'eviti són les que tenen vàlvula, ja que deixen expulsar l'aire sense cap filtre, i encara que protegeixen l'usuari no així les persones que són al voltant. Per això, encara que siguin més còmodes, perquè faciliten la respiració, només es recomanen en entorns professionals.