Europa ha acordat aquest divendres que la vacuna contra el coronavirus arribi a tots els Estats membres al mateix temps per garantir, d'aquesta manera, la igualtat de condicions. Una petició feta pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Malgrat tot, no ha sortit exactament com s'havia demanat.

Fonts diplomàtiques, segons recull 20Minutos, han assenyalat que tot i que a la reunió s'ha debatut aquest tema, les conclusions no han estat les que demanava Espanya stricto sensu, però sí que indiquen que "estaran disponibles per als ciutadans de la UE a temps i de manera coordinada". 

Donació als Balcans i països veïns

Per altra banda, la Comissió Europea coordinarà la "donació" de vacunes cap als Balcans i altres països veïns, segons ha anunciat la presidenta de la institució, Ursula von der Leyen. De fet, la Comissió pilota el sistema de compres conjuntes per als Estats membres i ja tenen fins a sis precontractes firmats, entre els quals hi ha el de Pfizer i BioNTech i Moderna. 

Europa s'hauria assegurat ja unes 2.000 milions de dosis de vacunes anti-Covid, segons Efe. Això vol dir que, a priori, i si les autoritats sanitàries aproven els prototips i la immunització d'una persona requereix dues dosis, a la UE hi haurà dosis per vacunar el doble de la seva població d'uns 447 milions de persones.

Ara bé, tot i remar tots en el mateix vaixell, és cada govern de cada país qui firma els contractes que la Comissió negocia amb les farmacèutiques i per tant, cada país pot dissenyar la seva estratègia de vacunació. 

Més vacunes que població

Els països rics estan acumulant i acaparant dosis de vacunes anti-Covid i les persones que viuen en països pobres hi perdran, exposen des de l'aliança People's Vaccine Alliance. De fet, sense anar més lluny detallen que en gairebé 70 països d'ingressos baixos només es podrà vacunar una de cada deu persones. 

La People's Vaccine Alliance, que inclou en la seva xarxa d'organitzacions Amnistia Internacional, Oxfam i Global Justice Now, explicava fa uns dies que les farmacèutiques haurien de compartir la seva tecnologia per assegurar-se que es produiran dosis suficients. L'aliança exposa que els països 'rics' han comprat dosis suficients per vacunar a la seva població tres vegades si totes les vacunes estan aprovades per al seu ús. De fet, el Canadà ha demanat prou vacunes per protegir els seus ciutadans cinc vegades. Així, tot i que els països 'rics' representen el 14% de la població mundial, han comprat fins al 53% de totes les vacunes més prometedores.  

 

Imatge principal: la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, durant la roda de premsa d'aquest divendres