A cada dia que passa, es coneix algun detall més del pla de vacunació contra el coronavirus del govern espanyol. Segons ha explicat aquest divendres el ministre Salvador Illa, el procés es dividirà en tres fases, que s’allargarà almenys fins a finals d’estiu del 2021. L'actual esquema: els prioritaris, a partir de gener; la resta, a partir de març. Aquest divendres, es reunirà la comissió de salut pública, de caràcter tècnic, on l’Estat acabarà de perfilar el pla de vacunació amb les comunitats autònomes.

El Ministeri de Sanitat contempla tres etapes. La primera, de gener a principis de març, serà un “subministrament inicial”. Es dirigirà a uns dos milions i mig d’espanyols de quatre col·lectius absolutament prioritaris: residents i treballadors de residències, personal sanitari i grans dependents no institucionalitzats.

En la segona etapa, que anirà de març a principis de juny, es preveu un “increment progressiu” de l’arribada de les vacunes. La tercera i última fase, que s’allargarà “durant els mesos d’estiu”, perseguirà la vacunació de la totalitat de la població espanyola. Els altres deu grups s’encaixaran en aquestes dues etapes. Són els següents:

 

5. Persones en condicions de risc, inclosos majors de 64 anys

6. Persones que viuen o treballen en comunitats en entorns tancats

7. Persones vulnerables per la seva situació socioeconòmica

8. Treballadors de sectors essencials

9. Tot el personal docent

10. La població infantil

11. La població adolescent

12. El conjunt de la població adulta

13. Residents en àrees d’alta incidència o possibilitats de brots

14. Embarassades i mares en lactància

15. Persones ja immunitzades amb anticossos

 

Aquest ordre no vol dir que sigui el que se segueixi amb els deu grups restants, que es repartiran entre la segona i la tercera fase. Salvador Illa ha subratllat que la decisió serà “flexible” en funció de l’evolució del procés de vacunació i de la mateixa pandèmia. Els únics que tenen una etapa assignada són els identificats com a quatre grups prioritaris. "És una estratègia que s'anirà actualitzant per reduir la mortalitat amb eficàcia i protegint els grups més vulnerables", ha deixat clar.

Salvador Illa ha assenyalat que avui es reunirà de comissió de salut pública amb les comunitats per a presentar-los el conjunt del pla de vacunació, que també serà sotmès al criteri de societats científiques, col·legis professionals i associacions de pacients.

140 milions de dosis de vacunes

En la seva compareixença ahir davant la comissió del Congrés, el ministre de Sanitat va explicar que Espanya preveu rebre fins a 140 milions de vacunes durant els pròxims mesos a través del mecanisme europeu de compra centralitzada. Això permetria immunitzar fins a 80 milions de persones, tenint en compte que la majoria d'aquestes vacunes són de doble dosi. Per què hi ha una previsió que excedeix tant la població espanyola, que és de 47 milions? Perquè hi hagi prou vacunes fins i tot en el cas que algunes de les vacunes exitoses no rebessin l'autorització de l'Agència Europea del Medicament. Les dosis adquirides que no s'utilitzin es destinaran a la cooperació amb tercers països.