En les primeres visites de l'embaràs és molt freqüent que les futures mares tinguin dubtes i preguntes sobre l'alimentació durant aquesta etapa. La doctora Judit Jaramago, ginecòloga de l'Hospital Quirónsalud Barcelona, respon a les 10 preguntes més habituals.

Com ha de ser l'alimentació de l'embarassada?
Judit Jaramago:
Durant l'embaràs s'ha de seguir una dieta sana i equilibrada. Hem de repartir la ingesta en 5 àpats (esmorzar, mig matí, menjat, berenar i sopar). Per confeccionar els nostres menús ens ajudarà molt fixar-nos en la piràmide alimentària.

piramide aliments embarassada

Imatge: Guia per a embarassades del web gencat.cat

He de menjar per dos?
J.J:
No. Has de menjar de forma sana, fraccionada i equilibrada. És possible que durant el primer trimestre tinguis més sensació de gana com a conseqüència de la progesterona, però això no significa que hagis de menjar per dos.

Quant em puc engreixar durant l'embaràs?
J.J:
Es recomana que en una d'embarassada amb un pes normal, calculat segons l'IMC, no se superin els 9-12 kg. En cas de partir de baix pes, o al contrari, de sobrepès o obesitat, aquests valors canvien. El teu ginecòleg t'assessorarà.

Com m'he d'hidratar?
J.J:
La hidratació durant l'embaràs és essencial. Hem de beure entre 1,5 i 2 litres d'aigua al dia. S'han d'evitar begudes ensucrades i gasoses i restringir els estimulants com el te i el cafè. L'alcohol durant l'embaràs no està permès.

 Quines precaucions he de tenir en preparar el menjar?
J.J:
Abans de començar a preparar el menjar és important un rentat correcte de mans. Has d'anar amb compte que les superfícies on prepararàs el menjar, així com els estris de cuina estiguin nets. Així s'evitessin toxoinfeccioses alimentàries.

És important que tota la fruita i verdura estigui ben rentada abans de consumir-la. La carn i el peix han de tenir un correcte punt de cocció.

És important guardar el menjar cuinat a la nevera, així com no barrejar-lo amb menjar sense cuinar.

Es pot menjar formatge durant l'embaràs?
J.J:
Per descomptat. S'han de consumir lactis de 3 a 4 racions al dia. El formatge és un lacti recomanat en l'embaràs, però s'ha de tenir una precaució, i és que estigui elaborat amb llet pasteuritzada, per evitar la infecció per brucella i listeria. Mirant l'etiquetatge ho podem confirmar.

Puc menjar embotit?
J.J:
En primer lloc comentar que l'embotit es situa en el nivell superior de la piràmide nutricional, per la qual cosa el seu consum ha de ser ocasional. Dit això, es pot consumir embotit durant l'embaràs. Tanmateix, tot i la baixa probabilitat que l'embotit estigui contaminat per toxoplasma, si no s'ha passat prèviament la toxoplasmosi es pot congelar l'embotit abans de ser consumit (48 hores) com a mesura preventiva.

Quines precaucions he de tenir amb el peix?
J.J:
El peix ha d'estar cuinat obtenint-se un correcte punt de cocció.
S'han d'evitar peixos considerats grans predadors com la tonyina, peix espasa, etc. per l'elevat nivell de mercuri que contenen. No es recomana consumir peix cru per evitar infeccions per anisakis.

I quant a dietes especials i a complexos vitamínics...

Hi ha casos en els quals l'embarassada ha de seguir una dieta especial?
J.J:
Sí. Existeixen casos en els quals el ginecòleg et pot planificar una dieta especial, com per exemple en el cas que et diagnostiquin diabetis gestacional (sucre). En aquests casos especials el ginecòleg t'informarà del motiu i del tipus de dieta a seguir.

He de prendre complexos vitamínics?
J.J:
Durant les 12 primeres setmanes és important que l'embarassada suplementi la dieta amb àcid fòlic per a un correcte desenvolupament de l'embrió, i evitar així problemes relacionats amb un dèficit d'àcid fòlic com els defectes de tub neural.

El teu ginecòleg t'informarà segons la teva història clínica si has de prendre algun altre suplement com iode, vitamina B12, ferro, etc.