Fem esport massa tard i això no ens permet descansar prou. Aquesta seria la conclusió d'un estudi impulsat per la Secretaria General de l'Esport i la Diputació de Barcelona que ha demostrat que la pràctica esportiva es fa en una franja horària tardana, cosa que no permet un temps de descans saludable, especialment en el cas dels adolescents.

L'estudi sobre reforma horària i pràctica esportiva constata que la pràctica esportiva d'adults i adolescents es fa majoritàriament en hores molt tardanes, i de vegades s'allarga fins més enllà de les deu i les onze de la nit per culpa dels horaris de les escoles i instituts i els horaris laborals.

El treball demostra que les tardes dels dies laborables, entre les 17 i les 20 hores, i dels dissabtes hi ha un ús intens de les instal·lacions esportives, i que els adolescents tenen dèficit de son perquè fan esport en hores massa tardanes.

Propostes

Algunes de les propostes de l'estudi insten les autoritats educatives a reorganitzar els horaris lectius per incrementar una franja horària més saludable per fer esport, i proposa una campanya de sensibilització a les entitats esportives i a les famílies per limitar el nombre d'hores d'entrenament, tant en durada com en sessions

També recomana polítiques públiques que integrin l'esport en la vida quotidiana, i fomentar, especialment en els nens, una concepció de l'esport més formatiu i no tan competitiva.

Javier Albares, metge especialista en medicina del son i membre del Consell Assessor per a la Reforma Horària, ha explicat que la salut i la reforma horària "estan directament relacionades perquè els ritmes biològics determinen la nostra salut".

Esport i qualitat del son

Albares ha subratllat que "l'exercici és bo per al son; es dorm més bé si es fa esport". "A la nit dormim menys hores de les que necessitem, anem molt curts de son; els adults hauríem de dormir 7-8 hores, i una part de la culpa és dels horaris actuals", ha afegit.

"L'esport és bo per a la qualitat del son, per a la quantitat, i per reduir el nombre de vegades que ens despertem", segons Albares, que recomana una pràctica esportiva diària d'entre 30 o 40 minuts a una hora al dia.