Després de la caòtica i inesperada primera onada de la pandèmia l'any 2020, Espanya ha estat registrant continues pujades i baixades de les dades de la covid de forma contínua. Ara, però, comptem amb un nou i importantíssim factor: la major part de la població ja ha estat immunitzada. Si bé és cert que, en els darrers dies, l'Estat ha estat experimentant un nou empitjorament dels paràmetres per la mesura del virus, aquest és molt gradual. Ara bé, això no significa que no hàgim d'estar alerta, ja que avui s'ha registrat el nombre de contagis més elevat aquesta setmana. 

Concretament, s'han detectat 2.556 contagiats amb el virus, de manera que el nombre total d'ençà que el coronavirus es va expandir per Espanya s'eleva fins als 4.997.732. D'altra banda, s'ha de lamentar la mort de 30 persones més a causa de la malaltia, per la qual cosa la xifra global arriba als 87.132. 

 

Creix l'IA

Pel que fa a l'índex d'incidència - que mesura l'evolució de la pandèmia en un territori sobre una població de 100.000 habitants durant un període de 14 dies - ha crescut en 1,23 casos, fins a arribar als 44,49. Aquest fet implica que Espanya encara es troba en una situació de risc baix, atès que encara no ha arribat al límit de 50 casos, però, a poc a poc, s'acosta a la franja del risc mitjà. 

 

 

Per autonomies

Si ens fixem en les dades presentades a l'informe de Sanitat sobre l'IA de les diferents comunitats autònomes, podem observar que la pitjor part se l'emporta el País Basc, amb un IA de 69,26 casos. El segueixen les Balears, amb 61,2 casos i, en tercer lloc, Catalunya, amb 59,46. 

 

 

Totes tres, juntament amb Aragó, Múrcia i Navarra es mantenen, en la situació de risc mitjà. A l'altre extrem trobem en Galícia, Ceuta i Astúries, les quals, amb 14,14, 21,38 i 24,93 casos respectivament, ja gaudeixen de la nova normalitat

 

Per franges d'edat

Un dels altres factors a tenir en compte són les franges d'edat. Si durant les primeres setmanes d'estiu el grup dels joves d'entre 20 i 29 eren els més preocupants pel que feia als contagis, ara són els nens menors d'11 anys els que han pres aquest paper, amb 55,51 casos. La raó és clara, aquest darrer col·lectiu encara no ha estat inclòs en la campanya de vacunació. 

Els que sí que es poden vacunar, però, tot i això, tenen unes dades prou elevades, són les persones d'entre 40 i 49 anys, amb 49,76 casos. Seguidament, trobem el grup d'entre 30 i 39 anys, amb 48,39. 

Els joves d'entre 20 i 29 apareixerien en la 4a posició, amb 41,38. 

 

Hospitalitzacions

Per sort, la pressió hospitalària no es veu afectada per aquest creixement. Des de dijous, 45 persones han estat donades d'alta als centres sanitaris de l'Estat. Actualment hi ha 1.730 ingressats, la qual cosa vol dir que només l'1,41% dels llits disponibles estan ocupats per pacients covid. 

En el cas de les unitats de cures intensives sí que s'ha detectat un lleuger increment d'ocupació, però gens significatiu, amb només un pacient més. Així, el percentatge de llits ocupats de les UCI és del 4,78%. 

 

Vacunació

Com hem dit, l'aposta del ministeri continua sent la vacunació. Des d'ahir s'ha administrat un total de 43.810 dosis del fàrmac contra la covid, la qual cosa ha permès que, a dia d'avui, el percentatge de gent amb la pauta completa creixi un 0,10% fins el 78,40%. Pel que fa al percentatge de població amb almenys una de les dosis es manté en el 80%, tal com ho feia fa 24h.

 

 

Imatge principal: Una sanitària fa un test d'antígens a un home abans d'un festival / ACN