Un equip d'investigadors de la Universitat de Colúmbia ha analitzat el potencial de la Covid-19 per tornar-se endèmica, és a dir que torni una malaltia comuna que afecti de forma regular les persones. Per realitzar l'estudi, han analitzat diferents factors com el risc de reinfecció, la disponibilitat i eficàcia de la vacuna, així com l'estacionalitat potencial i les interaccions amb altres infeccions virals que poden modular la transmissió del virus.

L'informe, publicat a la prestigiosa revista Science, està liderat per Jeffrey Shaman, professor de ciències de la salut ambiental i director del programa "Colúmbia Mailman School Climate and Health", líder mundial en l'estudi de malalties infeccioses com el SARS-CoV-2 i la grip. Juntament amb el seu equip, explora un escenari potencial en el qual la immunitat al SARS-CoV-2, sigui a través d'una infecció o una vacuna, disminueix en un any, una taxa similar a l'observada per al betacoronavirus endèmic que causa una malaltia respiratòria lleu. El resultat de l'estudi parla de brots anuals de COVID-19.

Segons expliquen, "si la reinfecció resultés una mica comuna, i tret que s'administri una vacuna altament eficaç a la majoria de la població mundial, és probable que el SARS-CoV-2 s'estableixi en un patró endèmic", escriuen els autors. Això sí, encara no se sap si les reinfeccions seran comunes, amb quina freqüència passaran, si seran molt contagioses les persones reinfectades i si tindran el mateix risc per a la salut.

Semblant màscares

Si la reinfecció resultés una cosa comuna, i tret que s'administri una vacuna altament eficaç, és probable que s'estableixi en un patró endèmic

L'informe subratlla que entre els que han estat infectats amb COVID-19, els estudis serològics indiquen que la majoria de les infeccions, independentment de la gravetat, indueixen el desenvolupament d'alguns anticossos específics del SARS-CoV-2. Tanmateix, no està clar si aquests anticossos són per si mateixos suficients per proporcionar immunitat esterilitzant a llarg termini per prevenir la reinfecció.

La resposta immune al SARS-CoV-2 pot veure's afectada si algú està infectat o no amb un altre virus. Molts estudis previs a la pandèmia mostren que la infecció per un virus pot brindar protecció a curt termini, aproximadament una setmana, contra una segona infecció. Altres estudis confirmen que les infeccions per virus respiratoris simultanis no estan associades amb una major gravetat de la malaltia. Si bé s'han documentat algunes coinfeccions per SARS-CoV-2, incloses les coinfeccions amb grip i virus sincitial respiratori, no hi ha prou dades per treure conclusions.

EpidèmiaLa COVID-19 podria ser més transmissible durant l'hivern

Si tal com creuen els investigadors la pandèmia fos endèmica, l'evidència suggereix que la Covid-19 podria ser més transmissible durant l'hivern. Fora dels tròpics, molts virus respiratoris comuns reapareixen estacionalment durant determinades èpoques de l'any. Les condicions ambientals poden modular la transmissibilitat del SARS-CoV-2, el que no és suficient per evitar la transmissió durant les primeres etapes de la pandèmia quan la immunitat és generalment baixa, però potser prou per afavorir la transmissió estacional recurrent durant l'hivern a les regions temperades, com passa amb la grip, una vegada que augmenta la immunitat.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat