Cada vegada sembla existir més evidència científica sobre la transmissió del virus SARS CoV-2 per l'aire, a través dels famosos aerosols dels que tant es parla últimament. Un estudi publicat fa unes setmanes a la revista JAMA Internal Medicine ja parlava sobre aquesta via de transmissió, però l'OMS i el Ministeri de Sanitat no ho consideren com una evidència contrastada, encara que aquest últim sí que ho ha reconegut en el nou pla de resposta primerenca contra la COVID-19 que ha elaborat.

Segons explica el Consell General d'Infermeria, els aerosols són partícules suspeses en a l'aire que poden ser transportats pel mateix. En el nostre dia a dia, i fora de l'àmbit sanitari, les emetem en parlar, cantar, cridar, a més d'en tossir o esternudar. Aquestes partícules solen classificar-se en funció de la seva mida. Els aerosols tenen una mida menor de cinc micres i pesen molt poc, pel que poden romandre suspesos més temps en l'aire i transmetre's fins als sis metres. Les gotícules que són de més mida –considerant-se gotícules petites si la seva mida és entre cinc a deu micres i gotícules grans les que arriben fins a 100 micres–, en pesar més cauen abans pel seu pes, encara que poden assolir fins a l'1,5 o 2 metres de distància.

Home produint aerosols

Els aerosols de menor mida poden romandre suspesos més temps en l'aire i transmetre's fins als sis metres

Els aerosols no es comporten igual en espais interiors que exteriors. En els espais tancats sense ventilació aquestes partícules romanen suspeses en l'aire i, per tant, hi ha més probabilitats que siguin inhalats pels que siguin a la sala. En canvi, quan es ventila un espai interior, la circulació d'aire fa que es dispersin els aerosols disminuint la seva concentració i per tant disminueix les possibilitats d'inhalar-los. Aquest risc és encara menor en espais exteriors on es respecta la distància social i existeix ventilació, ja que els aerosols es dispersen i les possibilitats d'inhalar-los són més reduïdes.

Per evitar inhalar aquestes partícules, recomanen ventilar amb aire exterior freqüentment a través de portes i finestres, utilitzar màscares ben ajustades a la cara i portar-les el màxim temps possible, fomentar activitats a l'aire lliure, reduir els grups de persones i el temps en espai interiors, parlar en to baix i guardar la distància de seguretat.

A més, s'ha d'evitar l'ús de màscares que caigui, no ajustin bé o no cobreixin el nas, els espais amb soroll o música que ens obliguin a cridar i apropar-nos a tercers, cantar o cridar en grup dins d'espais tancats i romandre en espais tancats sense renovació d'aire.

Per donar a conèixer a la població tots aquests consells, l'organització ha fet públic un vídeo animat que forma part de la campanya de divulgació que ha realitzat la institució des que va començar l'estat d'alarma i que ha buscat conscienciar i ajudar a la població en matèries com la neteja de mans, el teletreball, la salut mental, l'ús de màscares i els hàbits saludables.