El neuroma de Morton és l'afecció que pateix la reina Letizia i que la va obligar a estar asseguda en un recent acte oficial, una recepció durant la vista d’Estat als Països Baixos amb el rei Felip VI. Aquesta patologia, coneguda també com a metatarsàlgia de Morton o neuroma interdigital, és la inflamació del nervi que es troba entre els ossos metatarsians del tercer i quart dit del peu. Aquest nervi proporciona sensibilitat als dits del peu i quan aquests estan molt junts, comprimeixen el nervi, la membrana que el recobreix s’inflama i produeix molt dolor a la planta del peu. En el cas de la reina, aquest neuroma està localitzat en el peu esquerre, i el pateix des de fa anys, el que li produeix moltes molèsties quan recolza el peu, perquè el dolor comença a la zona de suport de la planta del peu anterior, a la base dels peus, i  s’irradia cap als dits. La persona que el pateix també pot sentir altres símptomes, com entumiment o formigueig en els dits del peu.

Letizia, assegura durant el besamans (EFE)
La reina Letícia, asseguda durant el besamans (EFE)

Una afecció que arrossega des de fa anys

La malaltia no és nova. De fet, segons explica Vanitatis, la reina va desvetllar el 12 d’octubre del 2022, a un grup de periodistes, que pateix un neuroma de Morton i metatarsàlgia crònica des de fa anys en el seu peu esquerre. Aquesta patologia, majoritàriament desconeguda excepte pels qui la pateixen, es va fer viral arran de la imatge impactant de la reina asseguda durant el besamans que va precedir el sopar de gala que van oferir els reis Guillem i Màxima dels Països Baixos. Què és el que tenia la reina?, aviat el neuroma de Morton, que també es coneix de manera col·loquial com “la ciàtica del peu”,  es va convertir en una malaltia de moda. Curiosament, aquesta patologia té una relació directa amb la reialesa, donat que va ser descrit per primera vegada el 1845 pel doctor Durlacher, podòleg de la reina d’Anglaterra, però va ser l'any 1876 quan va ser estudiat pel cirurgià nord-americà Thomas G. Morton, que va ampliar la descripció clínica i va donar nom a la malaltia.

De fet, les especulacions apunten al fet que la causa de què la reina pateixi aquesta afectació poden ser els talons alts que habitualment utilitza. Però problema no està tant en l’alçada dels talons, com què aquest tipus de calçat és molt estret a la punta dels dits, el que afavoreix la compressió, i que el peu carregui el pes en aquesta zona quan es camina. Utilitzar un calçat massa estret és el que afavoreix que puguin aparèixer els neuromes de Morton o la metatarsàlgia, o que es puguin agreujar els seus símptomes. L’alçada del calçat també influeix, perquè el que provoca és que el pes del peu carregui més en la zona metatarsiana i afavoreixi la compressió dels dits i dels nervis, creant-se aquesta fibrosi o engrossiment del nervi metatarsià que passa entre el mig dels dits i que causa el dolor. Romandre de peus molta estona aguditza el dolor encara més.

De fet, la reina ha anat rebaixant l’alçada dels talons de les seves sabates amb el temps. Les sabates han estat un signe de distinció de la reina i va posar de moda els letizios, unes sabates de talons d’uns 10 o 12  centímetres amb lleugera plataforma i petita obertura a la part davantera. Quan es va fer públic que la reina Letícia patia del neuroma de Morton, es va fer més evident que l’alçada dels talons anava disminuint, i fins i tot ja se l’ha vist amb unes sabates amples de sola més gruixuda.

Com es tracta? 

El neuroma de Morton no té un fàcil tractament. En un principi s’intenta solucionar amb un tractament conservador que consisteix en la modificació del tipus de calçat del pacient, utilitzant sabates amples de la part dels dits i més tou en la sola. També es poden alleugerir les molèsties amb plantilles especials, amb massatges, utilització de radiofreqüència i ones de xoc, infiltracions amb corticoides, teràpia làser i altres vies que tenen un efecte analgèsic. Si tot això no funciona, com a últim recurs es pot recórrer a la intervenció quirúrgica, que presenta diverses tècniques, depenent de la mida del neuroma i de la localització de la fibrosi del nervi, però segons els experts, la més recomanable és la neuròlisi del nervi intermetatarsià. La cirurgia és poc agressiva i realitza a través d’una incisió dorsal. El pacient pot caminar el mateix dia amb una sabata especial ortopèdica i podrà fer vida normal al cap de tres setmanes.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!