Amb la covid de baixada lenta, la grip a Catalunya ja ha arribat a una fase d'epidèmia. Així ho ha constat el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, aquest dijous en una atenció als mitjans de comunicació. Segons destaca, els casos de grip estarien pujant de "manera vertical". Però no només a Catalunya. En aquest sentit, ha ressaltat que és una situació que també es pot veure en països propers. "Ens preocupa per les dificultats que aquesta malaltia pot provocar a la gent gran" i a més, ha recordat que "pressiona molt el sistema sanitari". Un sistema sanitari que ja està tocat pels més de dos anys de pandèmia del coronavirus.  

Els consells per prevenir la grip no són gaire diferents dels que al seu dia del mateix Departament donava i dona per protegir-se contra a covid. La mascareta és un bon element de protecció contra la grip, però també cal afegir-hi una bona neteja de mans i respectant les distàncies de seguretat.

 

Dos anys sense epidèmies de grip

Catalunya ha entrat en fase epidèmica de la grip, cosa que no havia passat el 2020 ni 2021. La situació "preocupa" perquè coincideix amb una pandèmia de covid que encara no ha acabat, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha insistit en la necessitat de retirar progressivament mascaretes a interiors.

Què passa amb les mascaretes?

Si bé ha admès que la mascareta contribueix a evitar el contagi de grip, Argimon ha considerat que és "un símbol de la covid" que creu que caldria anar retirant per "normalitzar" la vida: "I si les coses no van bé, sempre podem fer un pas enrere", ha afegit.

Malgrat tot, encara "no hi ha consens" a Espanya per saber exactament quan es podria retirar de manera definitiva la mascareta en interiors. Cal recordar que aquesta mesura és de competència estatal, i que, per tant, Catalunya no pot caminar sola en aquest aspecte. El que sí que defensa Salut és anar-se traient la mascareta de manera progressiva. Els primers beneficiats podrien ser els alumnes més petits i continuar amb els grans. "Ho tornarem a debatre al consell interterritorial la setmana que ve", ha ressaltat sense més detalls. 

Covid a Catalunya

Aquest dijous el Departament de Salut ha notificat 4.433 nous casos de coronavirus i des de l'inici de la pandèmia ja en són 2.471.828. També ha notificat 12 morts més, que des del març del 2020, se'n sumen 26.781.

Unes 1.003 persones estan ingressades per coronavirus als hospitals catalans mentre que 122 són a l'UCI. La incidència acumulada a 14 dies és de 626,96 per cada 100.000, una dada que puja lleugerament respecte les dades d'ahir (+0,82).

Un 79,2% de la població de la població té la pauta de vacunació completa contra el coronavirus, és a dir, 6.337.702 persones. 

 

 

Imatge principal: gel hidroalcohòlic i una mascareta quirúrgica, dos símbols de la covid que també serveixen per lluitar contra l'epidèmia de la grip, que ja hauria arribat a Catalunya