No existeix cap aliment màgic que ens garanteixi per art de màgia una salut de ferro. Com tampoc no funcionen els batuts miraculosos o les píndoles que asseguren un cos d'escàndol en només un parell de dies. Però no tot són males notícies: sí que existeixen determinats aliments que, inclosos dins d'una dieta variada i un estil de vida sa, són una gran font de vitamines i minerals necessaris perquè el nostre cos funcioni correctament i ens sentim sempre plens d'energia.

El més important és saber quins aliments i quines begudes mereixen realment la denominació de superaliment, ja que segons un estudi publicat per l'Escola de Salut Pública de Harvard moltes marques han abusat d'aquesta denominació més per generar vendes que per garantir una alimentació sana i nutritiva. Per posar un exemple, el 2015 van augmentar en un 36% el nombre d'aliments i begudes llançats al mercat sota l'etiqueta de 'superaliment' o 'superbeguda', segons dades de l'agència Mintel.

Hem de pensar, per tant, que són pur màrqueting i oblidar-nos-en? En absolut, sempre que formin part d'un "súper plat" equilibrat i no "ens deixem distreure pels últims superaliments o per modes sobredimensionades", com assegura el propi estudi de Harvard.

El súper plat que Harvard recomana

Com és aquest plat òptim? Segons els experts de Harvard, la meitat ha de contenir fruites i verdures (no, les patates no compten!), un quart del plat ha de tenir cereals integrals (quinoa, arròs integral, blat integral...) i el quart restant l'han d'ocupar aliments proteics com el peix, les aus de corral, el tofu o altres aliments fets a partir de la soja o la fruita seca.

Dit això, no deixa de ser cert que existeixen una sèrie d'aliments concrets que compten amb propietats realment beneficioses per a la nostra salut física i mental que, gràcies a la seva versatilitat, podem afegir i combinar fàcilment a tots els nostres menjars.

Superaliments per preparar un súper plat

Kale

Aquesta varietat de col arrissada destaca per ser una gran font de fibra i de minerals com el calci i el ferro. Sorprenentment, el kale supera a la carn de boví en ferro i a la llet de vaca en calci, fet que el converteix en una de les millors alternatives per obtenir aquests minerals si se segueix una dieta vegana o vegetariana.

Conté, a més, alts nivells de potassi, magnesi i vitamina K, que ajuden al correcte funcionament i estat dels diferents teixits i ossos del cos, i es coneix que els seus antioxidants ajuden a prevenir el càncer.

Com menjar-lo? Com moltes verdures, el kale admet infinitat de cuinats: en amanides, sopes, cuinat al vapor o bullit, saltejat i fins i tot en batuts freds barrejat amb altres verdures i fruites. El seu sabor recorda al de les bledes, encara que amb un punt amarg que se suavitza a les fulles més tendres.

kale

Nabius

Ideals per a postres o amanides fresques d'estiu, els nabius són una excel·lent font antioxidant. A més, els seus alts nivells de vitamines B i C ajuden a prevenir malalties cardiovasculars i infeccions digestives, a més de retardar les pèrdues de memòria i altres deterioraments neurològics derivats de malalties com l'Alzheimer o la demència.

La dosi de la felicitat. Un estudi científic publicat a la revista Nutrients demostra que consumir nabius silvestres freqüentment, rics en flavonoides, millora l'estat d'ànim de nens i adults. Necessites més raons per incloure'ls als teus plats?

Gingebre

Aquesta arrel se sol utilitzar com a espècia per condimentar plats, encara que també s'han popularitzat els didalets de begudes a base de gingebre gràcies a les seves propietats antiinflamatòries, antioxidants, antibacterianes i antidiabètiques, a més de ser ric en vitamina C, fibra i potassi, entre altres nutrients.

Les seves propietats ajuden a millorar el funcionament del cervell, millorar la digestió, reduir dolors (sobretot en aquelles persones que pateixen osteoartritis i artritis reumatoide) i mitigar els molestos dolors menstruals.

Perfecte per a plats asiàtics. Encara que, com hem comentat, pot condimentar qualsevol mena de plat, s'utilitza sobretot a la cuina asiàtica, amb la qual complementa a la perfecció. T'animes a tastar un saltejat de pollastre i verdures amb gingebre?

gingebre

Bròcoli

Aquesta verdura és una excel·lent font de vitamina C, però les seves propietats van més enllà: vitamina A, fibra o àcid fòlic són només alguns dels beneficiosos nutrients que es troben al bròcoli.

Tot això es tradueix en una reducció del colesterol, millorant la salut cardiovascular, una millora del trànsit intestinal i la depuració del cos i un bon estat dels ossos i la pell i el cabell, alentint l'envelliment.

Aliat durant l'embaràs. Les seves propietats antioxidants el converteixen en un aliment altament recomanat per a un bon desenvolupament de l'embaràs.

Salmó

No és "veggie", per a què ens enganyarem, però el peix blau, i especialment el salmó, és un dels superaliments per excel·lència, i no és per a menys: conté altes quantitats de vitamines B, C i D, és ric en omega-3 i el seu consum suposa una gran dosi de proteïna, ferro, calci, potassi i molts altres minerals.

Aquests nutrients s'encarreguen de mantenir el colesterol a ratlla, cuidar els teixits i ossos del nostre cos, enfortir els músculs del nostre cor i prevenir la diabetis. A més, l'omega-3 ajuda a exercitar la memòria, per la qual cosa es redueix el risc de patir malalties com el Parkinson o l'Alzheimer.

Amb quina freqüència menjar-lo? Consumeix-lo entre una i tres vegades per setmana dins d'una dieta variada per aprofitar totes les seves qualitats.