En les últimes dècades cada vegada més adults de vida relativament sedentària s'han anat incorporant a la pràctica esportiva a causa dels beneficis que aquesta suposa. Possiblement, el running sigui el que hagi gaudit de més auge i és molt habitual veure persones corrent pels carrers i els parcs diàriament en gran nombre. Però no només això, es podria dir que avui dia gairebé no hi ha un poble o una ciutat que no organitzi curses populars de 10 quilòmetres o de mitja marató.

Entre els professionals i els aficionats més recents en incorporar-se a la pràctica de l'esport, l'alimentació i la suplementació enfocada a l'exercici també compte amb un gran predicament entre milions de persones. Els qui es prenen seriosament l'exercici consumeixen gels d'energia de carbohidrats per millorar el rendiment i la resistència de la cursa. Tanmateix, ara la ciència sembla haver descobert que el puré de patata, un producte no tan sofisticat i que es pot fer a casa, resulta igual d'efectiu que els gels.

Gels de carbohidrats

Per arribar a aquesta conclusió, un equip d'investigadors de la Universitat d'Illinois va posar a prova una dotzena de ciclistes aficionats experimentats que solien realitzar més de 250 quilòmetres setmanals a la carretera i l'edat mitjana dels quals rondava els 30 anys.

L'estudi

 

Els científics van dividir els voluntaris en tres grups. Un d'ells va ingerir només aigua durant l'esforç, un segon grup va prendre suplements en forma de gel i el tercer grup va compensar el desgast de la sortida amb bicicleta amb els hidrats de carboni que els va proporcionar un puré de patata. Durant les setmanes que va durar l'estudi, els tres grups de ciclistes van anar provant cada un dels diferents mètodes d'avituallament alternativament, perquè l'estudi fos el més fiable possible.

Segons es desprèn dels resultats publicats en un article recent del Journal of Applied Physiology, la ingesta del gel i el puré de patata van mantenir les concentracions de glucosa en sang i el rendiment sobre la bicicleta en igualtat de condicions.

Les proves van revelar que la freqüència cardíaca, la glucosa en sang i el lactat en sang van ser més grans en els grups de gel i en el del puré de patata en comparació amb els del grup de l'aigua. El rendiment ofert pels ciclistes també va ser millor en els dos primers grups.

Ración puré

Tanmateix, sí que hi va haver una diferència important en els efectes gastrointestinals. El grup del puré de patata va experimentar més inflor, molèsties i gasos que els grups del gel i de l'aigua. Uns símptomes que podrien deure's que es necessita un volum de puré de patata més gran per produir la mateixa quantitat de glucosa que en els gels. Tot i així, segons els investigadors, la majoria dels esportistes va suportar bé els símptomes del puré de patata.

Finalment, els científics van destacar que una vegada comprovada l'eficàcia del puré de patata com a alternativa als gels, els esportistes van destacar l'avantatge d'ingerir un preparat natural més saborós que el dels gels de carbohidrats.

 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.

Subscriu-te a ElNacional.cat