L'any 2020, gairebé deu milions de persones a tot el món van morir per càncer, la qual cosa continua convertint a aquesta malaltia en una de les més mortíferes. Per aquesta raó, milers de científics a tot el món investiguen quins poden ser els tractaments que ens ajudin a lluitar contra aquesta malaltia a tots els seus vessants.

Ara, un estudi pioner que porta com nomeni Engineering T cells to enhance 3D migration through structurally and mechanically complex tumor microenvironment (Enginyeria de cèl·lules T per millorar la migració 3D a través de microambients tumorals estructurals i mecànicament complexos) dirigit per experts de la Universitat de Minnesota mostra com si es creen cèl·lules immunitàries T modificades es poden superar les barreres físiques dins de les cèl·lules per permetre que sigui el mateix sistema immunològic del pacient lluiti contra els tumors.

La investigació s'ha publicat a la revista Nature Communications i aborda com la immunoteràpia –un tipus de tractament contra el càncer que ajuda el sistema immunològic del pacient a combatre el càncer– s'ha convertit en una arma essencial en la curació del càncer, encara que no té la mateixa eficàcia en tots els tipus de tumors que existeixen.

Meiosi

La immunoteràpia sembla ser el futur pròxim per acabar amb els tumors cancerosos

Paolo Provenzano, autor principal de l'estudi i professor associat d'enginyeria biomèdica a la Universitat de Minnesota explica com les cèl·lules T del sistema immunològic de les persones accedeixen als tumors, però no hi poden fer front. En aquest estudi, el primer en el seu tipus, els investigadors estan treballant per dissenyar cèl·lules T i desenvolupar criteris de disseny d'enginyeria per optimitzar-les i fer-les més aptes per superar les barreres. Si aquestes cèl·lules immunitàries poden reconèixer i arribar a les cèl·lules canceroses, llavors poden destruir el tumor.

"Aquest estudi és la nostra primera publicació en la qual identifiquem alguns elements estructurals i de senyalització en els quals podem sintonitzar aquestes cèl·lules T per fer-les més eficaces en la lluita contra el càncer", assegura Provenzano. "Cada cursa d'obstacles dins d'un tumor és lleugerament diferent, però hi ha algunes similituds. Després de dissenyar aquestes cèl·lules immunes, descobrim que es movien a través del tumor gairebé dues vegades més ràpid sense importar quins obstacles es trobessin al seu camí".

Per dissenyar cèl·lules T citotòxiques, els autors van utilitzar tecnologies avançades d'edició de gens (també anomenades edició del genoma) per canviar l'ADN de les cèl·lules T perquè puguin superar millor les barreres del tumor. L'objectiu final és alentir les cèl·lules canceroses i accelerar les cèl·lules immunitàries dissenyades. Els investigadors estan treballant per crear cèl·lules que siguin bones per superar diferents tipus de barreres.

Si bé la investigació inicial s'ha centrat en el càncer de pàncrees, les tècniques que estan desenvolupant podrien utilitzar-se en molts tipus de càncers. "L'ús d'un enfocament d'enginyeria cel·lular per combatre el càncer és un camp relativament nou", subratlla Provenzano. "Permet un enfocament molt personalitzat amb aplicacions per a una àmplia gamma de càncers. Creiem que estem expandint una nova línia d'investigació per veure com els nostres propis cossos poden combatre el càncer. Això podria tenir un gran impacte en el futur".