El 75 % de les vacunes ja posades contra el coronavirus es concentren a només deu països. Així ho mostren les dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que ha reclamat a Europa que la campanya de vacunació sigui igualitària. El director general, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha explicat que la vacuna contra la Covid s'està administrant a 50 països de tot el món, gairebé tots ells nacions riques.

Segons Tedros, no seria correcte que els adults més joves i sans dels països rics es vacunin abans que els ancians i treballadors sanitaris dels països pobres. "La situació s'agreuja pel fet que la majoria dels fabricants han donat prioritat a l'aprovació reglamentària als països rics, en lloc de presentar expedients complets a l'OMS per al llistat d'emergència," ha denunciat.

El directiu de l'OMS s'ha mostrat preocupat pel "perill real" que la vacuna només porti esperança als països rics mentre que bona part del món es queda enrere, i ha afirmat que els acords bilaterals entre companyies i països estan provocant una cursa de preus.

Director general OMS tedros adhanom ghebreyesus - OMS

Imatge: Tedros Adhanom, director de l'OMS / EFE

Igualtat i pandèmia

"L'equitat de la vacuna no és només un imperatiu moral. Depèn d'això acabar amb la pandèmia", ha afegit Tedros, queha criticat directament els països que han comprat més dosis de les que necessiten. Pel director de l'OMS, serà crucial que el programa COVAX, la iniciativa internacional per portar aquesta massiva campanya d'immunització a tots els països, rebi aquestes dosis extra "aviat", i "no les restes que quedaran d'aquí a molts mesos".

A més, un estudi publicat aquesta setmana per la fundació d'investigació de la Cambra Internacional de Comerç, citat per Tedros, avisa que el "nacionalisme vacunal" podria costar a l'economia mundial fins a 9,2 bilions de dòlars, dels quals 4,5 bilions recaurien en les economies més riques.

A la recerca de l'origen del coronavirus

Aquesta mateixa setmana un equip internacional de 13 experts de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) comença a Wuhan la seva missió sobre el terreny per investigar l'origen del coronavirus, una vegada que conclogui la preceptiva quarantena de 14 dies que passen en un hotel de la ciutat.

wuhan màscares covinya|cocep - efe

Imatge: Wuah durant la crisi del coronavirus / EFE

Una missió complicada, esquitxada pels retards i enfrontaments entre la Xina i els EUA, però que pot ser clau per investigar, de forma independent, com es van originar els primers casos coneguts del coronavirus que continua assetjant a la humanitat.

Wuhan va ser el primer lloc del món en què es va identificar el patogen a finals del 2019 i aquí els científics internacionals seguiran la pista dels primers contagis, relacionats suposadament amb el mercat de peix i mariscos d'Huanan, on es venien també animals salvatges.

Imatge principal: L'inici de la vacunació de la vacuna d'Oxford contra el coronavirus en Brasil / EFE