La Míriam es va vacunar contra la covid sent conscient que l'endemà es podria aixecar amb febre, marejos, mal de cap o mal al braç en què la van punxar. El que no s'esperava és que la menstruació se li avancés deu dies, ja que sempre l'ha tinguda regular. Ho va comentar a les companyes de la feina i a moltes els havia succeït el mateix. Com els seus hi ha hagut milers de casos de dones que han denunciat alteracions en la seva regla després de protegir-se contra la covid. 

Retard o avançament de la regla 

Bona part de les queixes han tingut lloc a les xarxes socials, on les dones han pogut compartir les seves experiències per avisar a les altres que aquesta era una possibilitat i que el sagnat se'ls podia avançar, retardar o ser més abundant, els efectes secundaris més habituals. En aquest sentit, una de les protestes més habituals és que si no fos perquè havien llegit el testimoni d'altres noies mai, no ho haurien sabut d'aquest possible efecte fins que l'experimentessin elles mateixes. 

A diferència dels altres efectes secundaris, que també afecten els homes, sobre aquest no hi ha quasi informació oficial. De fet, en el llistat de l'Agència Espanyola de Medicaments, que els recull, encara no hi apareix. Per altra banda, la coneixença d'aquest efecte secundari ha arribat amb la vacunació massiva, ja que durant els primers mesos del procés es vacunava majoritàriament dones que ja no menstruaven i per tant no podien notar les alteracions. 

Afecta la meitat de les dones 

Mesos després de les primeres denúncies s'ha realitzat el primer estudi sobre la qüestió. Aquest ha estat dirigit per Laura Baena, llevadora i investigadora de la Universitat de Granada, segons el qual un 51,2 % de les dones haurien notat alguna diferència en el seu cicle menstrual: un 25,9 % ha experimentat sagnats fora dels dies corresponents a la regla i un 21 % ha tingut un període amb un sagnat especialment abundant. 

L'estudi s'ha fet a partir d'una enquesta telefònica a 5.000 dones en edat fèrtil i es complementarà amb un assaig clínic per extreure'n respostes més concloents. Segons ha apuntat la doctora Baena al diari La Razón, "està demostrat que el cicle és sensible a certs canvis, com ara els viatges, però també a factors estressants i emocionals, especialment en l'etapa postovulatòria". A partir d'aquesta base, l'especialista creu que aquestes dades són útils per plantejar vacunar a les dones en la fase preovulatòria i evitar així els efectes indesitjats. 

Patró patriarcal 

Amb tot, la presència femenina als assajos era molt més reduïda que la masculina, com denuncia al Diari de la Sanitat, la ginecòloga Enriqueta Barranco, fet que demostra el "patró patriarcal de la ciència". 

Amb tot, l'endocrina Carme Valls, avisa al mateix mitjà que aquesta es tracta d'una "alteració temporal com també pot donar-se en altres èpoques de l'any" i que es normalitzen després d'un o dos cicles. Així i tot, recalca que val la pena informar el metge si apareix una modificació, especialment si és greu o es perllonga en el temps.