La candidata a vacuna espanyola contra el coronavirus ha patit un sotrac. Segons avança El Español, el vaccí en el qual treballava el Centre Nacional de Biotecnologia del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), amb un equip dirigit per l'investigador i viròleg Mariano Esteban, no ha rebut l'autorització de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) per iniciar la primera fase d'assaig clínic en humans de la injecció. Els motius pels quals s'atura aquesta fase d'assaig fins a nou avís es desconeixen.

Durant el mes de gener, el Ministeri de Ciència i Innovació va anunciar que aquesta vacuna tenia una "efectivitat del 100%" després d'haver-la testat en 22 ratolins que van ser modificats genèticament per tal que fossin susceptibles a la covid-19. De fet, aquests primers resultats apuntaven que, per tal de garantir la seva eficiència, caldria administrar dues dosis, tal com passa actualment amb les de Pfizer, Moderna i AstraZeneca.

Problemes per trobar micos

Després de la prova realitzada a 22 ratolins, la següent fase era testar la vacuna en micos. El problema és que els investigadors es van trobar amb moltes dificultats per trobar micos per vacunar, però finalment van arribar a un acord amb el Centre d'Investigació Biomèdica en Primats de la ciutat de Rijswijk (Països Baixos) per poder inocular aquest vaccí en 12 macacos.

Una vegada finalitzés aquest procediment, la previsió era començar a fer els assaigs en humans. Fins ara, l'hospital de La Paz de Madrid estava fent una preselecció de candidats per vacunar-se perquè de moment no tenia voluntaris com a tal. La idea era que, en la fase 1, 112 persones rebessin aquesta vacuna experimental de l'equip de Mariano Esteban. L'objectiu era conèixer la resposta immune, els efectes secundaris i la seguretat de la inoculació.

Si aquest assaig hagués prosperat, la següent fase era testar aquesta vacuna en 500 persones i, finalment, a unes altres 20.000 abans que acabés l'any. Ara, però, aquest calendari queda totalment diluït davant d'aquesta inesperada decisió de no autoritzar la fase 1 d'assaig en humans per part de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris. En tot cas, des del CSIC expliquen que l'assaig "no està anul·lat, sinó que està ajornat".

Per dissenyar aquest fàrmac, s'ha fet servir el virus Vaccinia en una versió atenuada. S'han realitzat canvis genètics sobre el patogen per tal d'adaptar-lo i fer-lo efectiu contra el coronavirus. La farmacèutica veterinària Biofabri era l'encarregada de fabricar el primer lot i, de fet, la vacuna s'està desenvolupant conjuntament amb aquesta empresa.

A banda d'aquesta vacuna dissenyada pel viròleg Mariano Esteban, hi ha una desena més de projectes de fàrmacs espanyols contra el SARS-CoV-2. Totes elles es troben en fase experimental.

 

Imatge principal: Una sanitària prepara la injecció de la vacuna contra la covid. Sergi Alcàzar.