Si ets dels que pensen que dormint moltes hores dissabte o diumenge recuperes les hores de son que no has tingut la resta de setmana, has de saber que no serveix de gaire res! Més aviat pot produir-te un risc més elevat de patir trastorns metabòlics.

Un equip d'experts de la Universitat de Colorado, a Boulder, ha fet una investigació en què van escollir tres grups de persones per dur a terme diferents rutines de son. El primer dormia 9 hores cada nit, el segon només tenia 5 hores per dormir i el tercer va dormir 5 hores durant 5 dies, seguit d'un cap de setmana en què va poder dormir tant com va voler.

L'últim grup va ser el que va presentar una alteració metabòlica més elevada respecte als altres dos. Concretament, va presentar menys sensibilitat a la insulina, que va disminuir entre el 9% i el 27% després de no dormir prou durant un període de temps determinat. No només això, sinó que en aquestes persones va augmentar la ingesta d'aliments i el rellotge circadià intern es va retardar.

Els investigadors conclouen que el son de recuperació el cap de setmana no és una estratègia eficaç per prevenir la desregulació metabòlica associada amb el son insuficient recurrent, sobretot tenint en compte que respon de manera diferent segons el perfil dels individus estudiats.

Segons l'OMS, un adult ha de dormir entre 7 i 8 hores diàries

dormir - Pixabay

Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), al voltant del 40% de la població mundial no dorm bé. Aquesta circumstància altera l'estat físic, emocional i mental de les persones. Segons l'OMS, un adult ha de dormir entre 7 i 8 hores diàries. I mai menys de sis. Els consells que dona l'organització per aconseguir un son reparador són els següents:

-Fer una activitat física diària

-Procurar anar-se'n al llit i despertar-se cada dia a la mateixa hora

-No fer activitats excitants abans de dormir ni tasques amb pantalles d'ordinador

-Evitar ingerir aliments pesats que ens dificultin la digestió

-Tenir un matalàs adequat que afavoreixi el descans.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat