Al món de la dietètica, hi ha diversos corrents. N'hi ha que advoquen per una dieta alta en greixos i baixa en hidrats de carboni, mentre que d'altres promulguen un equilibri que inculqui bons hàbits. Una dieta alta en greixos, com la cetogènica, pot ser molt útil en determinats casos, però una recent investigació acaba de donar dubtes sobre aquest tipus d'alimentació.

Segons aquest estudi publicat a The Journal of Physiology que reflecteix un experiment realitzat en rates, quan a aquestes se'ls proporciona una dieta alta en greixos, s'altera el rellotge biològic al seu cervell que normalment controla la sacietat, el que pot portar a menjar en excés i a obesitat.

Sempre s'ha defensat que l'hipotàlem, una àrea dins del cervell que controla producció d'hormones i una infinitat de processos corporals, era la que controlava el rellotge biològic. Tanmateix, investigacions posteriors van aclarir que existeixen altres zones del nostre organisme que també influeixen en aquestes qüestions, entre les quals es troba un grup de neurones en l'antic tronc cerebral evolutiu, anomenat el complex vagal dorsal (DVC).

Els experts de la Universitat Jagellónica de Cracòvia en col·laboració amb la Universitat de Bristol van dur a terme una prova amb dos grups de rates: unes d'alimentades amb una dieta de control ben equilibrada (10% de kcal de greix) i altres amb una dieta alta en greix (70% de kcal de greix).

Formatges

Per imitar l'impacte d'una dieta poc saludable en els éssers humans, els investigadors van introduir la nova dieta en rates adolescents (de 4 setmanes d'edat) i van controlar la seva ingesta d'aliments durant 24 hores durant quatre setmanes consecutives.

Es van realitzar enregistraments electrofisiològics per mesurar com canvia l'activitat neuronal DVC al llarg de 24 h. L'ús de matrius d'elèctrodes múltiples va permetre el monitoratge simultani del voltant d'un centenar de neurones DVC de cada tall del tronc encefàlic. Això va permetre als investigadors avaluar els canvis circadiaris de l'activitat neuronal, així com les respostes neuronals a les hormones metabòlicament rellevants en cada un dels grups de dieta.

Aquest estudi obre noves oportunitats d'investigació per provar d'establir l'estratègia sobre com restaurar la funció del rellotge corporal del DVC i, per tant, ajudar a abordar l'obesitat. Segons el Dr. Lukasz Chrobok, primer autor de l'estudi, "estic molt entusiasmat amb aquesta investigació a causa de les possibilitats que obre per abordar el creixent problema de salut de l'obesitat. Encara no sabem quins són els senyals de temps que poden restablir o sincronitzar el rellotge del tronc encefàlic. Amb sort, la restauració dels ritmes diaris en aquest centre de sacietat abans o després de l'inici de l'obesitat pot brindar noves oportunitats terapèutiques".