L'arribada d'una vacuna contra el càncer mama està cada vegada més a prop. Aquest és precisament l'objectiu del Projecte Blanca, una investigació desenvolupada a Navarra en la que participen el Centre d'Investigació Metgessa Aplicada, la Clínica Universitat de Navarra, el Complex Hospitalari de Navarra, Navarrabiomed, Bionanplus, Nasertic i l'Associació SARAY dirigida al desenvolupament d'una vacuna per al tractament del càncer de mama triple negatiu (un tipus de càncer de mama que no té cap dels receptors que en general es troben en el càncer de mama) que utilitza la tecnologia genòmica.

"La vacuna consisteix en una combinació de nanopartícules i ARN, molt semblant a alguna de les vacunes davant Covid-19, que desenvoluparem arran d'analitzar dades massives de pacients amb aquest tipus de tumor i validarem en models preclínics", explica la Dra. Puri Fortes, investigadora del Programa de Teràpia Gènica i Regulació de l'Expressió Gènica del Cim.

Malgrat que "l'escenari actual és optimista, gràcies a la incorporació de la immunoteràpia i teràpies biològiques dirigides que milloren la supervivència d'aquestes pacients, encara necessitem noves estratègies terapèutiques per disminuir l'aparició de metàstasi", reconeix la Dra. Marta Santisteban, especialista del Departament d'Oncologia Mèdica.

La immunoteràpia, com indica l'oncòloga, ha suposat un gran avenç en el tractament del càncer de mama. De fet, un estudi liderat per la Clínica va demostrar que la mida del tumor a la mama es redueix en les pacients un 20% més en afegir vacunes amb cèl·lules dendrítiques (un tipus de cèl·lules immunitàries) a la quimioteràpia.

Tubs laboratori

"L'ús de vacunes antitumorals i altres immunoteràpies, juntament amb el tractament convencional de quimioteràpia, està demostrant un alt potencial terapèutic contra els tumors de mama més agressius", apunta la doctora Santisteban.

A més, la genòmica, com s'ha vist en l'objectiu del projecte BLANCA, és una altra de les principals línies d'investigació sent capaços d'identificar gens específics del tumor sobre els quals poder actuar de forma més precisa i personalitzada.

Un altre gran avenç que s'ha produït en l’àmbit de tractaments és la protonteràpia per al càncer de mama. Tot i que encara la seva aplicació està en estudi per oferir-la de forma generalitzada als tumors de mama, alguns estudis apunten que és una opció altament eficient per a pacients amb tipus de càncer de mama amb indicació radioteràpica. Molts tumors de mama es tracten en combinació amb altres teràpies (cirurgia, quimioteràpia, hormonoteràpia, radioteràpia externa, intraoperatòria) i la protonterapia ofereix l'avantatge que reduir el dany en els teixits sans i evitar efectes indesitjats en òrgans crítics propers a la mama, com són la pell, el cor i els pulmons, a més d'evitar efectes a curt i llarg termini als vasos limfàtics.

En concret, en casos seleccionats de tumors de mama recurrents (és a dir, tumors que tornen a aparèixer un temps després), la protonterapia pot ser una opció de tractament per a aquells que ja han rebut radioteràpia convencional en una zona pròxima a la reaparició del tumor. En pacients amb reconstrucció mamària després de mastectomia, la teràpia de protons permet més distribucions dosimètriques a mida.