Les espècies no només aporten gust dels nostres plats. Poden ser un complement perfecte per als àpats, ja que aporten grans beneficis per a la salut. Segons un estudi dut a terme per experts de la Universitat de Pennsilvània publicat a la revista Journal of Nutrition, aquelles persones que inclouen al voltant de sis grams d'espècies en la seva dieta, tenen marcadors d'inflamació més baixos en comparació amb els qui no ho fan. L'estudi no parla d'una espècia en particular, sinó que és més aviat la barreja d'unes quantes: alfàbrega, llorer, pebre negre, canyella, coriandre, comí, gingebre, orenga, julivert, pebre vermell, romaní, farigola i cúrcuma.

Ja en investigacions anteriors s'havia establert que diferents espècies com el gingebre i la cúrcuma, tenien propietats antiinflamatòries. Al seu torn, la inflamació crònica està relacionada amb un risc més elevat de tenir malalties com el càncer, les malalties cardiovasculars, el sobrepès i l'obesitat, que afecten un ampli percentatge de la població occidental. També se sap que la inflamació augmenta si se segueix una alimentació rica en greixos o sucre.

Espècies granel

És evident que el més recomanable és aconseguir que les persones s'alimentin de manera més saludable, tinguin un pes adequat i practiquin exercici, però aquest tipus de canvi d'hàbit no és sempre fàcil i a moltes persones els costa temps aconseguir-ho. Per això, els experts que han participat en aquest estudi, subratllen que, mentrestant, es pot incloure en la dieta una combinació d'espècies amb les quals les persones ja estan familiaritzades i que tan sols amb un sol àpat es pot aconseguir un efecte positiu en la salut de les persones.

La recerca

Les persones que van participar en l'estudi tenien edats compreses entre els 40 i 65 anys, amb sobrepès o obesitat i, com a mínim, un factor de risc de malaltia cardiovascular. De forma aleatòria, cada participant va ingerir tres versions d'un àpat ric en greixos saturats i carbohidrats en tres dies separats: un sense espècies, un amb dos grams de la mescla d'espècies i un amb sis grams de la barreja d'espècies. Els investigadors van prendre mostres de sang abans i després de cada àpat cada hora durant quatre hores per mesurar els marcadors inflamatoris.

A més, van conrear els glòbuls blancs i els van estimular perquè responguessin a un estímul inflamatori, semblant al que succeiria mentre el cos està lluitant contra una infecció. Després d'analitzar les dades, els investigadors van descobrir que les citocines inflamatòries es van reduir en aquelles persones que havien ingerit sis grams d'espècies, davant d'aquells àpats que contenien dos grams d'espècies o cap.

Espècies culleres

Sis grams són, aproximadament, entre una culleradeta i una cullerada, depenent de com es deshidratin les espècies. La raó és que les propietats antiinflamatòries de les espècies ajuden a compensar la inflamació causada per l'alt contingut en carbohidrats i greixos. Un segon estudi amb les mateixes persones va descobrir que els sis grams d'espècies van donar també com a resultat una reducció més petita després dels àpats de la dilatació intervinguda per flux als vasos sanguinis, un marcador de la salut que té relació directa amb el risc de tenir malalties cardiovasculars.