En els últims anys s'han publicat nombrosos estudis en els quals s'ha demostrat com el consum de sucre causa estralls al nostre cos, provocant obesitat, síndrome metabòlica, resistència a la insulina, diabetis... Però cada vegada són més les investigacions que analitzen què produeix aquest aliment al nostre cervell, afavorint l'aparició de malalties psíquiques com l'ansietat o la depressió.

En el cas de la depressió, sembla cada vegada més clar que l'alt consum de sucre augmenta les possibilitats de patir aquesta patologia. Les raons són variades. La revista Nature va publicar un estudi de la University College de Londres en el qual s'apuntaven els possibles motius.

Sembla cada vegada més clar que l'alt consum de sucre augmenta les possibilitats de tenir depressió

chica depresion pixabay

En primer lloc, el consum de sucre afavoreix els nivells baixos del factor neurotròfic derivat del cervell (proteïna que té un paper important en els processos fisiològics subjacents a la plasticitat i el desenvolupament del sistema nerviós), el que al seu torn facilita l'atròfia de l'hipocamp (una de les parts del cervell associat fonamentalment en la memòria) i afavoreix la depressió.

En segon lloc, el consum de sucre s'associa amb un augment de la inflamació dels teixits, el que diverses investigacions relacionen amb la depressió.

En tercer lloc, quan consumim massa sucre el nostre organisme ha de segregar insulina de forma exagerada, la qual cosa acaba per provocar una alteració hormonal que influeix notablement en els estats d'ànim.

En quart lloc, el consum de sucre es relaciona amb l'addicció, la qual cosa afavoreix també la depressió, així com l'obesitat, resultat del consum elevat de sucre que pot causar problemes psicològics derivats de la discriminació pel pes en moltes societats occidentals. Els resultats de l'estudi van ser clars: els homes que consumien més de 67 grams al dia de sucre tenien un 23% més de possibilitats de desenvolupar trastorns mentals cinc anys més tard que els que consumeixen menys de 40 grams.

Diferents estudis indiquen que una dieta que conté aliments rics en sucre augmenta l'ansietat

Respecte a l'ansietat, s'han realitzat diferents estudis que indiquen que una dieta que conté aliments rics en sucre augmenta aquesta patologia, com el demostra un estudi dut a terme amb rates a la Universitat de Riu Gran del Sud al Brasil i un altre de la Universitat d'Abeerden en el qual s'estudia la relació entre la dieta i l'ansietat.

Des de l'Escola de Medicina de Harvard ens proposen els següents consells per disminuir la possibilitat de patir aquestes patologies:

  1. Seguir una dieta sana i equilibrada com la mediterrània.
  2. Reduir el sucre i els aliments processats.
  3. Disminuir el consum de cafeïna, alcohol i tabac.
  4. Menjar aliments rics en zinc com cereals integrals, ostres, col arrissada, bròcoli, llegums i nous.
  5. Prendre aliments rics en magnesi com peix, alvocat i fulles verdes fosques.
  6. Ingerir aliments rics en vitamina B, com espàrrecs, verdures de fulla verda, carn i alvocat.
  7. Introduir en la dieta aliments rics en àcids grassos omega-3, per exemple salmó salvatge.
  8. No oblidar els aliments rics en probiòtics com el quefir, el iogurt i altres aliments fermentats.
T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat