Els constants retards pel que fa a l'arribada de vacunes anti-Covid a Catalunya fa repensar el pla de vacunació setmana a setmana. Precisament per aquest motiu, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha encetat una reflexió sobre si és convenient o no aplicar un retard en la segona dosi en totes les vacunes "per maximitzar i fer més efectiu el pla de vacunació". "Si nosaltres —referint-se a Europa— apliquem una estratègia britànica, que és vacunar a molta gent amb una dosi i amb un retard de 12 setmanes per maximitzar el nombre de persones de manera efectiva perquè amb una sola dosi es pot reduir el cas de malaltia greu en un 85% o bé tenir menys població però molt ben vacunada". És a dir, si es prioritza "molta protecció individual" o s'aplica un retard de la segona dosi per aconseguir una "protecció més poblacional". En qualsevol cas, Argimon ha subratllat que aquesta decisió ha de ser europea. "Si Europa decideix endarrerir la segona dosi, hem de tenir confirmat que hi haurà dosis suficients per fer un recordatori de la vacuna", ha remarcat. 

En aquest sentit, també s'ha volgut tornar a insistir en la decisió d'Espanya de no vacunar amb AstraZeneca als majors de 55 anys. França, Alemanya, Itàlia ja han canviat la seva política i ja vacunen a majors de 55 amb aquesta vacuna. En aquest sentit, Argimon ha posat sobre la taula unes dades on es pot veure clarament que el nombre de persones que ingressa a l'UCI disminueix amb l'edat. 

ingresos uci hospital muerte según edad SALUT

Distribució d'edats amb més risc de malaltia / Salut

D'aquesta manera ha tornat a insistir que una persona de 35 anys té menys possibilitats que una persona d'entre 55 i 64 anys d'acabar ingressada a l'hospital o a l'UCI. Concretament, entre les persones de 35 a 44 anys hi ha un 0,5% de possibilitats d'entrar a l'UCI comparat amb un 3,4% entre persones de 55 a 64 anys. Per tant, segons ha explicat, el risc es multiplica per 7. Unes dades que encara van més enllà pel que fa a la mortalitat. "És per això que demanem i demanàvem que s'elimini aquest topall. No és un tema de desobeir o no, és un tema d'evidència científica". 

Campanya de vacunació a Catalunya

Pel que fa a les dades més concretes de la campanya de vacunació a Catalunya, la sots-directora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha detallat que ja hi ha més vacunats amb una sola dosis que contagiats de coronavirus a Catalunya —581.079 persones vacunades amb una primera dosi i 567.760 persones infectades des de l'inici de la pandèmia— i això representa un 7,52% de la població. Per altra banda, un 2,70% ja haurien rebut les dues dosis de la vacuna. En total, s'han posat el 87,15% de les dosis rebudes, això vol dir 789.980 del total de 906.440 vacunes. 

A les residències (92,8% de primeres dosis i segones dosis 88,2%) i entre els professionals sanitaris (82% primeres dosis i 67% de la segona) és on rau el nombre més alt de persones vacunades. Així, també ha detallat que "es va avançant" als domicilis i els centres de dia on es concentren també grans dependents. 

Lligat a la vacuna d'AstraZeneca —que per ara es pot posar a la població d'entre 18 i 55 anys— s'està vacunant a serveis essencials crítics. Cabezas ha exposat que ja hi ha un 51,4% de vacunats. 

Vacunes que hi ha aquesta setmana

Ara per ara, aquesta setmana han arribat 84.240 dosis de Pfizer i BioNTech i unes 87.000 d'Oxford i AstraZeneca. Per altra banda, s'espera que l'Agència Europa del Medicament es pronunciï sobre la vacuna de Janssen el dia 11 de març. En aquest sentit, està previst que comencin a arribar les primeres dosis a partir del dia 15 d'abril però no s'ha concretat, de moment, quantes dosis arribarien. 

Les persones vacunades contagien?

"Algunes vacunes tenen una efectivitat molt alta, d'un 95%, però això no és el 100%, sempre hi ha un percentatge de persones petit que pot infectar-se", ha detallat Cabezas. "L'efectivitat de les vacunes s'ha demostrat en casos simptomàtics i greus. En relació amb el fet d'infectar-se de manera asimptomàtica hi ha una evidència més circumstancial que va lligada a l'aplicació de la vacuna. També son capaces de reduir la transmissió, hi ha dades que ho estan demostrant", ha comentat en relació amb el cas d'Israel, on hi ha dades que demostren que amb el 50% de la població vacunada, com a mínim amb una dosi, també s'han reduït les infeccions i transmissió de la malaltia. 

Si s'ha passat la infecció, vacuna 

"En principi, el que s'ha acordat és que els menors de 55 anys que no tenen condicions de risc si han patit la malaltia o l'estan patint han d'esperar sis mesos i posar-se una única dosi", ha insistit Cabezas. D'aquesta manera, ha dit que haver patit la malaltia implica tenir uns sis mesos d'anticossos. 

 

 

Imatge principal: una dosi de la vacuna d'AstraZeneca / Salut