Les reticències contra la vacuna russa s'han alleugerit amb les darreres dades on demostren la seva alta eficàcia. El president rus, Vladimir Putin, ha aconseguit contrarestar el malestar de bona part de la ciutadania per la detenció de l'opositor Aleksei Navalny i la manca de llibertat d'expressió, amb l'èxit que alguns experts asseguren que té l'Sputnik V.

Avui, ha estat la mateixa ministra de Sanitat, Carolina Darias, que ha obert la porta a incoporar-la a l'Estat. Però posa la condició única que sigui aprovada per l'Agència Europea del Medicament, EMA: "Rebem amb entusiasme qualsevol vacuna que tingui l'autorització de l'EMA, aquest és l'únic marge", ha assenyalat Darias durant la seva primera intervenció al Congrés dels Diputats com a ministra de Sanitat. La resposta ha vingut donada després de ser qüestionada pel diputat d'EH Bildu Iñaki Ruiz de Pinedo sobre la possibilitat d'utilitzar la russa davant del dèficit de les altres vacunes.

El diputat basc ha lamentat el "negoci especulatiu a costa de la salut pública" que estan realitzant algunes companyies farmacèutiques, entre elles AstraZeneca i ho titlla de "xantatge no acceptable". Les crítiques de molts membres de la Unió Europea cap a la seva Comissió se segueixen succeint perquè sorprèn com s'ordenen retallades públiques i, a la vegada, hi ha aquest marge de flexivilitat amb les farmacèutiques. Tot i que la versió oficial del govern Sánchez és la d'entesa amb la UE. Bildu demana nacionalitzar-les i crear-ne una de pública.

Darias titlla l'estratègia de vacunació com "una fita sense precedents", i ha tornat a mostrar tot el seu "suport" a la comissària de Salut i Seguretat Alimentària, Stella Kyriakides "en l'exigència a les companyies perquè compleixin el signat". La ministra ha admès que estan pendents d'AstraZeneca i les dosis inicials que puguin arribar. També esperen que a partir del mes de març es produeixi un important increment que pugui fer complir els objectius marcats.

La vacuna russa Sputnik V podria tenir una eficàcia del 91,6% contra el coronavirus. Així ho demostra una anàlisi provisional de dades de l'assaig en fase III de la vacuna que s'ha publicat a la revista The Lancet i que es basa en dades de gairebé 20.000 participants, dels quals tres quartes parts van rebre la vacuna i una quarta part, placebo. A més, una dada rellevant d'aquest estudi és que podria demostrar la seva fiabilitat també en majors de 60 anys. De fet, l'assaig incloïa a 2.144 participants més grans de 60 anys i l'eficàcia de la vacuna va ser del 91,8% en aquest grup. Va ser ben tolerada i les dades de seguretat de 1.369 dels adults van revelar que els efectes adversos més comuns eren símptomes gripals i la reacció local.