Cada vegada més, el problema dels microplàstics està adquirint unes dimensions preocupants. L'alerta més important va sorgir per la seva presència als oceans, ja que segons ha advertit l'ONU, es creu que hi pot haver fins a 51.000 bilions de partícules microplàstiques al mar, 500 vegades més que el nombre d'estrelles de la nostra galàxia.

El problema és que moltes d'elles són ingerides pels peixos i la resta d'animals marins, dels quals al seu torn ens alimentem les persones. També se sap que aquestes partícules són presents en aliments i begudes, fins i tot a l'aigua de l'aixeta. No ha passat prou temps com per saber les conseqüències negatives que poden tenir per a la salut humana, però ja són molts els científics que alerten que pot resultar perjudicial a causa de la seva acumulació progressiva en l'organisme.

Bevent té

Ara, una nova investigació duta a terme al Canadà, concretament en el Departament d'Enginyeria Química de la Universitat McGill de Montreal, ha determinat que les bossetes de te i un altre tipus d'herbes per a infusions que estan fetes de plàstic alliberen milions d'aquestes partícules quan s'escalfen.

El cert és que la major part d'aquestes bossetes tenen plàstic en la seva composició, especialment el polipropilè, un material resistent a la calor que dona consistència i garanteix que no es descompon en entrar en contacte amb l'aigua.

Els experts que han desenvolupat la investigació van utilitzar quatre varietats de te comercials les bossetes de les quals eren diferents, però que contenien plàstic. A continuació, les van buidar i les van escalfar en recipients simulant la preparació d'una infusió amb la calor corresponent. Mentrestant, van analitzar l'aigua amb un microscopi i els resultats van demostrar que una sola bosseta de te alliberava milions de partícules. En concret, 11.600 milions de microplàstics i 3.100 milions de nanoplàstics, uns valors que són molt per sobre dels detectats en altres begudes com l'aigua o en diferents peixos.

A continuació, van seleccionar un grup de puces d'aigua –un tipus de crustaci també denominat dafnia- i les van exposar a diverses dosis de microplàstics i nanoplàstics procedents de les bossetes de te. Els resultats van mostrar que aquests animals van patir anomalies anatòmiques i canvis de comportament.

Tassa de té

Encara que la major part d'organismes científics no s'ha pronunciat sobre com de nocives que poden resultar aquestes partícules per a la salut de les persones, els científics que han participat en aquest treball creuen que els resultats demostren que la situació és preocupant i que s'han de dur a terme noves investigacions per analitzar aquestes partícules.

Alguns dels fabricants d'infusions d'aquest tipus ja han canviat la composició de les bossetes perquè siguin més naturals i no incloguin el polipropilè, però la veritat és que la gran majoria (a prop del 90%) el continuen utilitzant.