La crisi sanitària que es viu a la residència Les Vinyes de Falset ha portat l'ajuntament del municipi a reunir-se de manera extraordinària amb representants dels departaments de Salut i de Treball i Afers Socials de la Generalitat de Catalunya i de la residència. Segons les últimes xifres d'aquesta setmana, el brot de Covid-19 a la residència ja ha provocat la mort d'almenys 16 persones des que es va detectar el primer cas a mitjans de setembre. Els contagis afecten la major part de la residència que amb 118 residents i 57 treballadors ja ha comptabilitzat amb almenys 131 persones contagiades109 avis i 22 treballadors. 

En la reunió d'aquest dissabte també hi ha participat l'entitat gestora de la residència Les Vinyes, a qui el consistori ha transmès "l'enorme preocupació que existeix al municipi" i ha demanat a la Generalitat "trobar solucions que siguin efectives davant d’una situació crítica".

 El consistori ha subratllat que cal "donar resposta" al brot de coronavirus, que ja ha causat la mort d'almenys 16 persones i que té preocupat al conjunt de la població. Des del consistori han reiterat el seu oferiment de col·laboració en "uns moments complicats". També han assegurat que la seva prioritat és la salut pública i la vida de les persones infectades.

 

Denuncien falta de recursos

Pel que fa als debats sobre com s'ha dut a terme la gestió sanitària i assistencial des que es va detectar el primer cas de Covid-19 a la residència Les Vinyes, l'ajuntament considera que són "necessaris" i "legítims", encara que creu que caldrà fer-los quan pertoqui i després de realitzar una anàlisi "exhaustiva" de la situació.

Tot i això, des de la CUP Priorat ja han denunciat que "la manca de material i de personal" han contribuït que el focus de Covid-19 a Les Vinyes "sigui de grans dimensions" i han assenyalat que "no s'han seguit els protocols indicats" per contenir el brot. "El Priorat té un elevat percentatge de població envellida, i per tant de risc, i no pot arriscar-se a un major descontrol de la pandèmia", han advertit. El grup de salut de l'organització demana "la intervenció immediata de la residència Les Vinyes per l'opacitat de les seves actuacions, la manca de condicions laborals i de recursos adequats, que dificulta les cures, i l'incompliment de les normes higièniques i de seguretat bàsiques en situació de pandèmia".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat