Creix el malestar entre sindicats sanitaris per l'acord de Salut amb Metges de Catalunya, que va servir per desconvocar la vaga que havia de començar aquest dimecres. De fet, va ser el mateix dimecres quan Infermeres de Catalunya va criticar que el departament de Manel Balcells pactés només amb els metges per posar fi a la vaga — en una línia similar a la que es va expressar la Intersindical: "No ens beneficia que no hi hagi un diàleg amb tots els agents i que només es negociï amb un sindicat. Ens sap greu aquest menys preu i oïdes sordes del Departament de Salut". Per la seva banda, Comissions Obreres (CCOO) també va rebutjar qualsevol negociació al marge de les meses dels convenis. 

Aquest dijous ha estat el torn de l'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC), que agrupa les infermeres que treballen en l'Atenció Primària. En un comunicat, l'AIFiCC ha considerat que "és un greu error" l'absència d'altres professionals sanitaris a la taula de treball pactada entre Salut i Metges de Catalunya. "És un menyspreu no comptar amb altres interlocutors de la salut en una taula que han expressat vol concretar mesures per millorar la situació del sistema sanitari català", ha expressat l'associació — que ha reiterat que les infermeres també necessiten millores salarials. A més, ha aprofitat per recordar que només un 10% dels CAPs estan dirigits per infermeres i condemnar la substitució de la infermera Montserrat Gea pel metge Marc Soler al capdavant de la Direcció General de Professionals de Salut.

Els metges responen

A banda, la Mesa Sindical de Sanitat de Catalunya es va avançar a l'acord de Salut amb Metges de Catalunya — on es va pactar l'esmentada taula de negociació. Llavors, l'organització va demanar al departament que es permeti l'assistència d'una representació de la mesa sindical a la "taula d'harmonització". "Tot i els intents d'invisibilitzar a moltes de les categories que conformen la nostra sanitat pública, estem del tot segurs que sabeu que el problema que pateix el sistema sanitari català no és un problema d'una categoria concreta", va expressar. També cal esmentar que membres del Fòrum Català d'Atenció Primària (FoCAP) també han criticat a les xarxes socials que el pacte sigui només a dues bandes.

En mig del mar de crítiques, Metges de Catalunya ha advertit que "no s'ha ofert un xec en blanc" a Salut i que mantindrà una actitud vigilant i fiscalitzadora. "Si no observem avenços a curt termini o es posen pals a les rodes, no ens tremolarà el pols i reactivarem les mobilitzacions, amb més força i sense límits", ha asseverat l'organització sindical.

On sí que estan contents és a Satse, el principal sindicat d'infermeria. Responsables de l'organització sindical es van reunir aquest dimecres amb el conseller Balcells i van aconseguir el compromís de Salut per a la creació d'un espai de diàleg amb infermeres i infermers. Satse ha anunciat aquest dijous la notícia i l'ha celebrat, tot remarcat que "el nou espai no interferirà en la continuació de la feina que fins ara es fa a les meses de negociació de condicions de treball" — la del Siscat i la de l'ICS. "Aquest nou espai ens donarà una eina més per potenciar la llei de seguretat del pacient a l'Estat", ha afegit el sindicat.