La literatura, el cinema, internet... són tantes les vies per les quals ens arriba informació que no és veraç sobre qüestions que tenen a veure amb la salut o la ciència, que en ocasions els científics han de sortir a desmentir afirmacions que han acabat calant en el patrimoni popular. De vegades es difonen fets erronis intencionadament i, en d'altres, simplement es confon la realitat amb la creença i es reflecteix en un llibre, en una pel·lícula, en un programa de televisió o en un article de la xarxa.

El cert és que –sent com és l'òrgan més complex i decisiu del cos– sobre el cervell s'han dit tantes coses que no s'ajusten a la realitat que seria molt complicat referir-se a totes. Però tot i així, per les raons que siguin, hi ha algunes creences que la societat va a assumint com a certes i que no són fàcils d'abandonar. A continuació veurem alguns dels mites més arrelats sobre el cervell que la ciència ha desmentit en nombroses ocasions.

Cervell seccionat

Les persones només utilitzen el 10% del seu cervell

Es tracta d'una afirmació que hem sentit o llegit centenars de vegades i que no respon en absolut a cap realitat científica. És producte de la repetició d'una ocurrència que es creu que procedeix d'un article escrit per l'autor William James a la revista Science el 1907 en el qual argumentava que l'ésser humà només utilitzava una part dels seus recursos mentals.

L'escriptor Dale Carnegie va fer referència a l'afirmació de James a Cómo ganar amigos e influir en las personas, el seu reeixit llibre escrit el 1936 i a partir d'allà el mite va anar estenent-se per tot el món. Però el cinema també ha tingut la seva aportació a la llegenda a causa de part de la trama de la pel·lícula Sin límites de 2011, en la qual es parla dels circuits neuronals no utilitzats.

El perquè d'atribuir la xifra del 10 per cent, i no una altra, a la part que es diu que només utilitzem del cervell, es creu que és perquè les neurones constitueixen al voltant del 10% de les cèl·lules del cervell.

En tot cas, aquest mite va ser científicament desmentit en un estudi publicat a Frontiers in Human Neuroscience, en el qual es va demostrar per mitjà de ressonàncies magnètiques funcionals que fins i tot quan una persona realitza una acció molt simple, la major part del seu cervell es troba en funcionament la major part del temps. I és més, també quan algú dorm o descansa, una gran part del seu cervell està treballant. Finalment, es pot assenyalar que el percentatge d'ús varia d'una persona a l'altra.

Els missatges subliminars ajuden a aprendre

Un altre dels mantres repetits en moltes ocasions és que els missatges subliminars afavoreixen l'aprenentatge, per exemple en els idiomes, quan s'escolten repetidament en àudios.

Doncs bé, mentre una investigació publicada el 2017 concloïa que aquest tipus de missatges poden provocar una resposta emocional en persones que no eren conscients d'haver rebut estímuls emocionals, un altre estudi publicat a Nature Communications va descobrir que escoltar enregistraments de vocabulari mentre s'adorm podria millorar la capacitat d'una persona per recordar paraules. Però això sí, només en el cas que aquesta persona ja hagués estudiat el vocabulari prèviament. Després els missatges subliminars no serveixen per aprendre sinó només podrien valer per reforçar el ja après conscientment mentre s'està despert.

Adormit

Hi ha persones de cervell esquerre i altres de cervell dret

És un dels mites més estesos respecte al cervell. Tant, que segons un estudi realitzat fa uns anys al Regne Unit i els Països Baixos, dels professors de primària i secundària als que se'ls va preguntar referent a això, un 91% dels britànics i un 86% dels neerlandesos ho creien com a veritable. Estaven convençuts que el domini d'un hemisferi sobre l'altre podia explicar les diferències individuals en l'aprenentatge de cada estudiant.

Tanmateix, una investigació publicada el 2013 en PLOS One va concloure que es tractava d'un mite, ja que una persona sana utilitza ambdós hemisferis constantment sense evidències que un d'ells domini l'altre.

El que sí que és cert és que els hemisferis fan diferents tipus de tasques. I així, un altre estudi científic publicat en PLOS Biology va assenyalar com a evidència que l'hemisferi dret està involucrat en el processament de les emocions, mentre que l'esquerre ho està en el processament del llenguatge.