La proposta del ministeri de Sanitat per Setmana Santa ha quedat aprovada. Per segon any consecutiu, les festes de Pasqua estaran marcades per la pandèmia de la Covid-19 i enguany el Consell Interterritorial s'ha posat d'acord aquest dimecres per tancar perimetralment totes les autonomies pel pont de Sant Josep i la Setmana Santa, amb l'excepció de les Illes Canàries i les Balears.  

Les mesures per aquests festius inclouen també una reducció de les trobades socials a quatre persones en espais tancats i un toc de queda que pot anar com a màxim les 23 h a les 6 del matí, tot i que les comunitats poden adoptar un horari més restrictiu. De fet, Catalunya mantindrà el confinament nocturn a partir de les 22 h. 

L'abstenció de Catalunya i el vot contrari de Madrid 

"És un acord de mínims. L'objectiu compartit de tots és salvar vides, no salvar Setmana Santa", ha remarcat la ministra de Sanitat, Carolina Darias, en la roda de premsa posterior al Consell Interterritorial. Les restriccions per les vacances de Setmana Santa i el pont de Sant Josep no han comptat amb un suport unànime entre les comunitats, com desitjava Darias.

Catalunya, per exemple, s'ha abstingut en la votació de les mesures. Tot i que el Govern de la Generalitat està a favor de mantenir el tancament de les comunitats, anuncien que el toc de queda es mantindrà a les 22 h i es mostren disconformes en reduir el nombre màxim en les trobades socials en quatre persones.

alba vergés argimon coronavirus - efe

El departament de Salut està a favor de mantenir el tancament de les comunitats, però es mostren disconformes en reduir el nombre màxim en les trobades socials. / Efe 

Fonts del departament de Salut lamenten que "el govern espanyol només vulgui actuar en època de vacances i la resta de l’any es renti les mans", i has criticat que actuïn simplement per frenar els peus a Madrid. De fet, la comunitat madrilenya és l'única que ha votat en contra a les mesures. Tot i això, les actuacions coordinades aprovades al Consell Interterritorial seran obligatòries per tothom, inclosa la Comunitat de Madrid.

Tots els detalls de les restriccions per la Setmana Santa

Així doncs, entre el 17 i el 21 març en aquelles comunitats on sigui festiu Sant Josep, i enter el 26 de març i el 9 abril, estaran en vigor les següents mesures obligatòries per totes les autonomies:

  • Tancament perimetral de totes les autonomies, amb l'excepció de les Illes Canàries i les Balears en aquells casos essencials contemplats en l'article 5 de l'estat d'alarma.
  •  Toc de queda entre les 23 h a les 6 del matí, que les autonomies poden limitar encara més com ha fet Catalunya.
  • Limitació de les trobades socials: màxim de quatre persones en espais públics tancats, sis persones en espais públics oberts i trobades en espais privats limitats a convivents. 

 

Imatge principal: La ministra de Sanitat, Carolina Darias, i el ministre de Polítiques Territorials, Miquel Iceta, en el Consell Interterritorial d'aquest dimecres.