El govern del Regne Unit ha fet pública aquest divendres una llista que inclou 12 països i territoris als quals es facilitaran els viatges a partir del 17 de maig, atès que són considerats com a destinacions segures amb relació a les dades de la Covid. Tanmateix, l'anomenada "llista verda" ha deixat fora Espanya.

No hauran de fer quarantena

Segons ha detallat el ministre de Transport britànic, Grant Shapps, aquells viatgers que tornin al país des dels destins que apareguin a la llista (entre els quals figuren Portugal, Gibraltar i Israel) no hauran de complir una quarantena de deu dies. Així mateix, només s'hauran de fer una prova PCR. 

Els que vinguin d'Espanya, hauran de presentar dues PCR

Per contra, les persones que provinguin de països classificats com a ambre sí que hauran de fer la quarantena i hauran d'acreditar un resultat negatiu amb dues proves d'antígens. 

En una roda de premsa, Shapps ha informat que la classificació es revisarà tres setmanes després del 17 de maig, la data en la qual s'aixecarà la prohibició de viatjar a l'estranger des del Regne Unit. 

Tal com ha passat amb l'estat Espanyol, França i Grècia també han quedat fora de la llista. 

L'alliberament de les patents, a debat

Mentre els països preparen les restriccions a mesura que s'apropa el bon temps, a la UE continua el debat sobre la possible suspensió de les patents de les vacunes contra la Covid. 

El passat dijous, la presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, va indicar que la Unió Europea està oberta a eliminar les patents de les vacunes contra el coronavirus. Una possibilitat que, inicialment, va rebre el suport del president francès, Emmanuel Macron. Ara, però, ha fet marxa enrere i ha declarat que les patents "no són el problema" per accedir a les vacunes.

En arribar a la cimera de Porto, convocada per abordar la qüestió, Macron ha remarcat que el problema és la capacitat de producció i, en aquest sentit, veu "clau" fomentar "la transferència de la tecnologia" entre les farmacèutiques.

Mentrestant, des de l'executiu espanyol consideren que "l'exempció de les patents per si sola no és suficient per garantir l'accés als països en desenvolupament". Apunten que caldrà temps per aprovar-ho a l'Organització Mundial de Comerç (OMC), un termini que pot anar de sis mesos a un any, i a més cal que les farmacèutiques siguin flexibles per accelerar el procés.

"Cal reforçar la transferència de coneixement i tecnologia, augmentar la producció global de vacunes i la seva distribució per tot el planeta", apunten des de l'executiu de Pedro Sánchez.

 

Imatge principal, el primer ministre del Regne Unit Boris Johnson / EFE