A partir d'aquest dilluns a les 14.00 hores ja es pot demanar hora per vacunar els menors. Caldrà demanar cita prèvia per vacunar els nens i nenes de 5 a 11 anys i s'obrirà a tota la franja, és a dir, per a tots aquells que tinguin entre 5 i 11 anys. Salut ha confirmat que es vacunarà als grans centres habilitats, i, per tant, s'ha descartat ja la vacunació a les escoles, tal com ja es va anunciar la setmana passada. Així ho ha explicat la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, en una roda de premsa per valorar les dades epidemiològiques. Les vacunes ja han arribat aquest dilluns i es començaran a administrar a partir del 15 de desembre. 

 

Com serà la vacunació d'aquesta franja?

La quantitat administrada serà menor que en la vacuna per a adults, és a dir, s'administraran 0,2 ml i la vacunació completa requerirà dues dosis en un període de temps de 8 setmanes. Si un nen ja ha patit el coronavirus, se li administrarà una dosi de la vacuna i constarà com a pauta completa –tal com passa també amb els adults.  

vacunacio nens

Captura Salut

Si no van acompanyats de pares i mares, caldrà un consentiment informat. Aquest consentiment també es va demanar per a la franja de 12 a 15 anys. Cabezas ha reiterat que tota vacunació requerirà cita prèvia, és a dir, caldrà demanar hora tant sí com no. La secretària també ha puntualitzat una especificitat important. I és que si en aquest període entre la primera dosi i la segona el nen o la nena fa 12 anys, se li administrarà una segona dosi d'adult, segons va destacar la mateixa secretària la setmana passada.

Situació epidemiològica

Cabezas ha fet també una valoració sobre la situació epidemiològica a Catalunya. "La incidència que tenim està pujant", ha remarcat. En aquest sentit, ha recordat que la positivitat és alta, ja que s'acosta al 10%. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) fixa el límit en el 5% perquè el considera un bon indicador per constatar que un país té la pandèmia sota control. 

incidencia covid captura salut

Captura Salut

Així, tal com mostra la imatge, la incidència de casos és més alta en aquelles franges en què encara no està oberta la vacunació. Cabezas ha reiterat que també estan veient un augment de casos en les franges d'edat dels pares i mares dels nens, tot i que ha determinat que és molt difícil saber si són els nens o els pares els qui contagien. 

Aquest augment de casos, però, ja s'està veient en la primària, que està rebent des de fa un parell de setmanes un 30% més de casos de la setmana anterior. La tendència, però, "és preocupant". D'aquesta manera, ha insistit que els ingressos estan pujant, sobretot en els més grans de 50 anys. 

aumento visitas primaria

Captura Salut

Malgrat tot, Cabezas ha volgut posar èmfasi en el fet que aquesta sisena onada mostra l'efecte de la vacunació. "Mai havíem tingut el nivell d'hospitalitzacions per cas que tenim ara, un 4% per ingressos i un 0,73% per UCI".

Amb les dades a la mà, la secretària de Salut Pública ha demanat col·laboració per afrontar la situació. 

 

 

Imatge principal: Un membre del personal sanitari prepara una vacuna contra la covid / Sergi Alcàzar