A l'equador del pont de la Puríssima s'estan confirmant les previsions dels epidemiòlegs i les autoritats sanitàries sobre l'extensió de la covid. Tots els indicadors van a l'alça, augmentant un ritme sostingut. Els contagis no baixen de 2.000, i això en ple pont, quan habitualment es practiquen menys proves. Alhora, es registren més ingressos als hospitals i augmenta el número de pacients crítics atesos a les unitats de cures intensives. El risc de rebrot ja ha superat la barrera del 400, i es col·loca en 424 punts, un registre que no es donava des del mes d'agost, quan sortíem de la cinquena onada. El risc de contagi (Rt) trenca la tendència a la baixa de la darrera setmana i es manté en 1,29 punts, segons el darrer informe facilitat pel Departament de Salut. 

A les darreres 24 hores s'han confirmat 2.143 nous casos, una xifra molt elevada tenint en compte que ens troben en ple pont i en ser festiu es fan menys tests d'antígens i PCR. La previsió de les autoritats sanitàries és que aquesta setmana s'acabin confirmant el doble de contagis que la setmana passada. "Creixeran molt", ha advertit el conseller de Salut, Josep Maria Argimon. En paral·lel, el percentatge de positivitat segueix pujant i ja són positives el 7,22% de les proves, quan fa quinze dies eren el 4,66%.

Incidència acumulada a l'alça

La incidència acumulada, en conseqüència, segueix a l'alça amb 336,47 casos de covid per cada 100.000 habitants a catorze dies. És més del doble de fa quinze dies. Aquest diumenge Salut ha informat d'una nova defunció per covid i ja són 24.158 les persones que han perdut la vida a causa del coronavirus.

La pressió hospitalària es manté i un dia més s'han registrat 28 nous ingressos en planta, 4 a les UCI. En aquests moments hi ha 748 persones ingressades a centres hospitalaris, dels quals 181 són malalts crítics. El percentatge de persones no vacunades ingressades és del 60%.

Precisament la vacunació no s'atura aquests dies festius, si bé no s'està duent a terme amb la mateixa intensitat que durant les jornades laborables. Al llarg del diumenge s'han administrat, segons Salut, més de 20.000 vacunes. D'aquestes, 2.676 han estat primeres dosis, 1.737 segones dosis i 16.108 terceres dosis. En total, s'han administrat 6.085.523 primeres dosis, 5.294.629 segones, i 819.028 terceres dosis. 

Demanar cita

Després que diumenge al matí s'exhaurissin les 1.500 dosis disponibles per a les persones que no tenien cita prèvia al centre de vacunació de Fira de Barcelona, el Departament de Salut ha tornat a recordar la importància de demanar cita per vacunar-se. Centenars de persones van anar al centre de vacunació sense tenir cita i es van quedar sense vacuna després de fer hores de cua. A la tarda, a partir de les 15:00 hores, només podien vacunar-se a la Fira els qui tinguessin cita prèvia i a totes les persones que ingressaven al centre de vacunació se'ls exigia la comunicació de la cita que remetia el Departament de Salut a través del correu electrònic o un SMS. Una situació similar va tenir lloc a la Maquinista que, al costat de la Fira, són els dos centres habilitats a la capital catalana per vacunar-se sense cita prèvia.

La sisena onada i l'òmicron

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha assegurat aquest diumenge que la variant òmicron "no tindrà una incidència important" en la sisena onada de la pandèmia i  ha donat per fet que la sisena onada "l'estem passant i la passarem amb casos de la variant delta". El conseller ha advertit que malgrat l'extensió del passaport covid, aquesta mesura no farà desaparèixer el virus i ha avisat que en els pròxims dies els casos de covid creixeran "molt". D'aquí poc més d'una setmana s'arribarà als 30.000 casos confirmats, ha apuntat.
 

El Govern descarta per ara ampliar les restriccions, si bé tot dependrà de la pressió assistencial. "Sabem que hi haurà pressió assistencial a l'atenció primària, ja l'estem tenint i la tindrem més intensa", ha explicat Argimón.

 

 

Imatge principal, la campanya de vacunació s'ha intensificat a Catalunya / Efe