Donar positiu per coronavirus. Passar la quarantena. Sortir de l'aïllament. I fer vida normal. O no. Hi ha pacients que després d'haver superat la Covid poden tenir seqüeles. Fatiga constant, mals de cap, anòsmia, dèficit de concentració, problemes d'oïda o problemes de memòria, en són algunes. I és que sense anar més lluny, aquesta mateixa setmana s'ha fet públic un estudi que revela que pacients joves i sans amb símptomes continuats de Covid –el que es coneix com a 'Covid persistent'– registren danys en múltiples òrgans quatre mesos després de la infecció inicial. 

"Tenir seqüeles pot passar tant a gent jove com a més grans", detalla el doctor Carlos Molina, neuròleg i director de la Unitat d'Ictus de Vall d'Hebron. "L'anòsmia –pèrdua d'olfacte– afecta la qualitat de vida, igual que els problemes d'oïda". I a més, detalla que caldrà saber quina és la repercussió a la memòria i concentració. "D'aquí a uns mesos en podrem veure les seqüeles, però de moment no s'han fet estudis de seguiments". 

"El Covid persistent no és tan infreqüent, de fet cada vegada en rebem més", comenta. "Persones en edat totalment activa que tenen aquest tipus de problemàtica i que no es resol. El coronavirus és un virus que té molta gana del teixit nerviós". Així i tot, exposa que "la pèrdua del gust i l'olfacte és el més freqüent i és una via per on penetra".

El coronavirus també pot acabar provocant un ictus perquè la infecció per aquest virus incrementa la coagulació de la sang, genera un mitjà més trombogènic i incrementa, per tant, el risc d'acabar desenvolupant-lo. "Hi ha pacients que tenen un ictus greu que es manifesta per un trastorn de memòria". I detalla que "el 15% dels ictus lleus es queden a casa". Precisament davant d'aquesta dada alarmant, Molina assegura que sempre cal trucar al 061 perquè pots no saber el que et passarà. 

personal sanitari coronavirus efe

Un membre del personal sanitari es lliga l'EPI / Efe

Problemes respiratoris després de la Covid

"Tenim una consulta on visitem tots els malalts que han tingut pneumònia per Covid i, és clar, hi ha molts punts de gravetat, des de la relativament lleu que fins i tot es passa a casa, la dels quatre dies a casa i la que es complica i va a l'UCI", exposa el doctor Xavier Muñoz, del Servei de Pneumologia del mateix hospital. "També tenim pacients que vénen ara derivats del metge de capçalera perquè han passat el coronavirus i tenen algun problema".

En total, detalla que només de la primera onada tenen en procés de visita uns 2.300 pacients amb seqüeles de pneumònia, de tota mena, i d'aquests ja n'han visitat uns 900. "Ara, paral·lelament, intercalem visites dels pacients de la primera onada amb els que van sortint d'aquesta segona". A aquests pacients, cal sumar els que venen derivats del CAP, que exposa que són entre 250 i 300. Muñoz calcula que a finals de l'any que ve podrien arribar uns 3.000 pacients vistos.

Els pacients que han tingut Covid, sigui lleu sigui més greu, poden presentar complicacions o afectacions pulmonars, seqüeles de via aèria i trastorns inespecífics difícils d'associar a una malaltia, com poden ser la pèrdua de capacitat pulmonar o bé capacitat d'esforç. Això, segons detalla el doctor, no acostuma a ser massa greu, però sí que pot ser invalidant. "El més normal és que amb entrenament i paciència es pugui recuperar o que el pacient s'acabi adaptant a la pèrdua de la funció", conclou. 

 

Imatge principal: test ràpid d'antigen per detectar coronavirus / Efe