La més que anunciada donació de vacunes per part de l'Estat a països empobrits amagava la revenda de 140.000 vials d'AstraZeneca al Paraguai. El que se suposava que era un mecanisme solidari per avançar amb la vacunació en aquells estats que necessitaven de manera urgent preparats, especialment a Amèrica del Sud, va començar a funcionar a principis d'agost. 

Ara, segons ha pogut confirmar l'Ambaixada del Paraguai al mitjà digital Vozpópuli, el govern espanyol va revendre fins a 140.000 vacunes d'AstraZeneca a aquest país, a banda de les 253.000 que ja els havia entregat en forma de donació. La Moncloa no hi havia inclòs en cap dels dos comunicats que va fer públics al respecte aquesta venda, que es podria estendre a altres països llatinoamericans.

També amb Argentina 

A l'última nota de Sanitat, que data del 5 d'agost, el ministeri anunciava que "Espanya ha iniciat la donació de 7,5 milions de vacunes a països de l'Amèrica Llatina i el Carib, segons el compromís anunciat pel president del Govern en la Cimera Iberoamericana d'Andorra". Segons l'Ambaixada, les vacunes donades van arribar el mateix 5 d'agost al país, mentre que les que es van comprar no ho van fer fins al passat 24. 

Les donacions s'han fet a través del mecanisme Covax, programa global de l’ONU per aconseguir un accés equitatiu a les vacunes contra la covid. 

Segons va celebrar el president de l'Argentina, Alberto Fernández, al seu perfil de Twitter, Espanya també havia acordat de manera bilateral la donació de fins a 400.000 dosis d'AstraZeneca, amb aquest Estat. Les vacunes van arribar el passat diumenge 22, però no es veuen reflectides a les dades oficials. 

22 milions de donacions 

Per altra banda, les que sí que s'havien anunciat, com ara les 101.760 entregades al Perú, o les 201.600 al Paraguai, per exemple, no apareixen en els informes diaris que elabora Sanitat per informar sobre l'avenç del procés de vacunació a l'Estat. En ells, només es notifiquen les 30.030 que s'han entregat a Andorra, però no hi ha cap rastre de les que s'han donat a països sud-americans, que se situen al voltant de 1.200.000 vacunes.

A més, segons va anunciar el ministeri d'Exteriors a mitjans d'agost, es pretén que cap al final de l'estiu, s'arribin als 6 milions de vacunes donades. A l'acord signat, el govern espanyol es va comprometre a donar fins a 22 milions de vacunes aprovades per l'EMA a països empobrits, 7 dels quals anirien a països de l'Amèrica Llatina. 

Fins ara, les úniques dosis que ha entregat a Espanya són de la vacuna AstraZeneca. A l'Estat, després d'una llarga polèmica i molts dubtes, es va decidir que aquesta fos destinada exclusivament a les persones d'entre 60 i 70 anys. Abans se li havia inoculat a persones més joves, però els possibles efectes adversos van fer que Sanitat decidís reservar-la a ciutadans sexagenaris, tot i que en cap moment l'EMA la limites a aquesta edat. 

Vacunació sexagenaris 

Al maig la Unió Europea va decidir no renovar el seu contracte amb la farmacèutica anglo-sueca, després que l’Agència Europea de Medicaments prengués accions legals en contra  per no complir amb les dosis promeses. Per tot plegat, des del 19 de juliol, l'Estat no ha repartit més dosis d'AstraZeneca a les autonomies, ja que consideraven que aquestes en disposaven de suficients per vacunar a la població d'entre 60 i 69 anys que encara no s'haguessin protegit contra la covid. 

En total, Espanya ha rebut 9.874.600 dosis d'aquesta farmacèutica. Per altra banda, un 98% dels sexagenaris de l'Estat ja ha estat vacunat amb la primera dosi, mentre que un 95,2% porta la pauta completa.  Segons les dades del departament de Salut, a Catalunya el percentatge en ciutadans d'aquesta edat és una mica menor, ja que entre els 66 i 69 anys hi ha un 90,4% amb la primera dosi i entre els 60 i els 65 un 88,9%. Amb la pauta completa, un 88,2% i un 87%, respectivament. 

A la imatge principal, una infermera prepara una vacuna AstraZenca / Efe